Zalihe na minimumu: Najveća mljekara u BiH podigla otkupnu cijenu mlijeka

Ako sada ne sačuvamo proizvodnju mlijeka u Bosni i Hercegovini “teško ćemo opstati i vi i mi” – poručuju mljekari

Od 15. septembra otkupne cijene sirovog mlijeka su više za 10 posto kod svih proizvođača koji mlijeko predaju kompaniji Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, priopćilo je Udružnje mljekara Republike Srpske.

Mlijeka na policama skoro nema nikako: Pripreme za enormno povećanje cijena

Rezultat je ovo sastanaka koje je rukovodstvo ovog udruženja proteklih dana vodilo s predstavnicima ove najveće bosanskohercegovačke mljekare.

– Također, od oktobra je dogovoreno povećanje cijene za dodatnih 4 do 5 feninga, a nadamo se i do kraja godine da će svaki mjesec cijena ići prema gore. Molimo i druge prerađivača mlijeka u Bosni i Hercegovini da slijede ovaj trend i povećaju otkupnu cijenu sirovog mlijeka svojim kooperantima, stoji u priopćenju.

Ako sada ne sačuvamo proizvodnju mlijeka u Bosni i Hercegovini “teško ćemo opstati i vi i mi”, dodaju.

Zalihe mlijeka u marketima su na minimumu, izvijestili su mediji ovih dana navodeći kako su zbog straha da bi domaće stanovništvo moglo ostati bez ove osnovne životne namirnice pojedini trgovci iz Republici Srpspkoj predložili nadležnima u BiH da po uzoru na Srbiju zabrane izvoz mlijeka dok se situacija na tržištu ne stabilizira.

U kompaniji Fructa trade, koja ima trgovačke lance širom RS-a potvrdili da, ako se ovakva situacija nastavi, za deset dana na policama neće biti ni litre mlijeka.

Međutim, iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske poručuju da mlijeka ima dovoljno i da su protiv zabrane izvoza.

– Mi smo protiv zabrane izvoza mlijeka, a prvenstveno želimo zadržati tradicionalno dobre partnerske odnose sa Srbijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, naglasili su iz Udruženja.

– U spomenute države najviše izvozimo mlijeko. Kao što smo mogli vidjeti od nadležnih institucija, priopćeno je da će mlijeka biti dovoljno, tako da nema potrebe za bilo kakvim zabranama izvoza. Još bismo se osvrnuli na prethodno razdoblje, kada je mlijeka bilo u ogromnim količinama. Tada smo tražili zabranu uvoza, ali niko nije reagirao pa nema potrebe ni sada zabranjivati izvoz. Dakle, zaključak je da trenutno mlijeka ima dovoljno, a što će biti u budućnosti, to ne možemo predvidjeti, priopćili su iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a.

U posljednju godinu dana mlijeko je u Bosni i Hercegovini poskupjelo za oko 30 posto.

No, proizvođači najavljuju rast cijena, koji bi mogao iznositi čak jednu konvertibilnu marku po litri.

Osim povećanja otkupne cijene na to će, prema tvrdnjama uticati i činjenica da dobavljači najavljuju smanjenje količine mlijeka za isporuku u narednom razdoblju.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79