Zalihić najavljuje pravnu borbu: Tužilaštvo KS provjerava isplate uvećanih plaća

Direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Adem Zalihić proteklih dana u određenim medijima najavljuje svoju smjenu, a tvrdi kako mu je nuđeno da pređe u Narod i pravdu kako bi ostao na poziciji. Negira da je član SDA i da je zbog toga imenovan na poziciju direktora Hitne pomoći. Oni koji godinama prate političku scenu u BiH, a posebno u KS znaju da se imenovanja vrše isključivo po stranačkoj pripadnosti ili bliskosti određenim strankama. Jer da nije tako, zašto bi se promjenom vlasti mijenjali i direktori.

Skupština KS nije usvojila izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS za 2020. godinu čime se otvorio put za pokretanje Zalihićeve smjene. Direktor Hitne pomoći u intervjuu za Stav najavljuje i sudsku borbu za svoja prava.

Zalihić se žalio i na česte inspekcijske nadzore, a koji su otkrili niz nepravilnosti u vezi radnih odnosa, isplata plaće, sklapanja ugovora, plaćanja Zalihićevog školovanja.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS izvršila je inspekcijski nadzor u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć iz oblasti sanitarno-zdravstvenog nadzora, kao i oblasti radnih odnosa, a prema više anonimnih prijava koje su upućene KUIP-u. Izrečeno je više upravnih mjera.

Prilikom imenovanja na poziciju direktora Zalihić nije imao potrebne certifikate i to sva tri nivoa edukacije iz zdravstvenog menadžmenta što propisuje Pravilnik Federalnog ministarstva zdravstva o uvjetima u pogledu vrste završenog fakulteta zdravstvenog usmjerenja koje moraju ispuniti osobe koje konkurišu za direktora zdravstvene ustanove. Pravilnik je isključivo omogućio zatečenim direktorima (2017.) rok od 24 mjeseca da steknu znanje iz naprednog menadžmenta i dokažu to certifikatom.

Zalihić je u maju 2018. imenovan za direktora ustanove, a tek 2019. godine završava zdravstveni menadžment za šta je plaćeno 4.100 KM i to sredstvima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Statut Zavoda nije bio usklađen sa Pravilnikom, a kada je riječ o plaćanju školovanja, „razumno i opravdano bi bilo da se plaća samo prilikom promjena ili uvođenja novog načina ili organizovanja rada, a što u konkretnom slučaju nije tako“.

Inspektori su utvrdili i da su potpisivani ugovori o djelu za određene poslove koji su predviđeni sistematizacijom kao što je slučaj sa vozačem s kojim je kasnije potpisan i ugovor radu.

Iz KUIP-a su ranije za Patriju potvrdili da su u 2020. godini izvršili osam inspekcijskih pregleda na osnovu dobijenih prijava koje su se odnosile na okolnosti prvođenja konkursne procedure, vođenja evidencija o radnom vremenu, te uvećanje plaće bez izmjene ugovora o radu.

“Nakon izvršenih inspekcijskih nadzora u dva slučaja postupajući inspektori rada su zbog utvrđenih nepravilnosti, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, djelovali upravnim mjerama, odnosno rješenjima kojima je Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS upozoren na pravilnu primjenu Pravilnika o radu poslodavca i člana 77. Zakona o radu”, naveli su.

Jedna od tih mjera je bila da se moraju smanjiti plaće higijeničarima i vozačima, a kojima su plaće prethodno nezakonito uvećane.

U aprilu 2021. godine Tužilaštvu KS MUP KS dostavio je operativni materijal nakon čega je uslijedio zahtjev Tužilaštva KS za određenim postupanjem Odjeljenja za privredni kriminal MUP KS a po prijavi protiv Zalihića o neosnovanom povećanju koeficijenata za obračun plaća pojedinim uposlenicima.

U više navrata uposlenici Hitne pomoći slali su dopise medijima u kojima su upozoravali na „namještene konkurse“ dostavljajući imena ljudi koji će biti primljeni u Hitnu pomoć iako procedura nije okončana, što se pokazalo tačnim u više primjera.

Uposlenici su prijave i svoja saznanja upućivali na različite adrese, a jedna od njih je i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. S obzirom da Ured nije policijski niti istražni organ, već isključivo vrši provjeru podataka te nepravilnosti dalje upućuje nadležnim organima. Ured u svakom slučaju koji zaprimi postupa neovisno od bilo koje druge institucije, pa tako i inspekcije koja je zasebni organ uprave.

Uposlenici su uputili i prijavu u vezi potpisivanja ugovora Hitne pomoći i Hifa Petrol d.o.o

Tvrde da je Zalihić bez saglasnosti UO potpisao ugovor vrijedan 177.255 KM, iako direktor po Statutu ne smije potpisati ugovor veći od 50.000 KM bez saglasnosti UO.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79