Zalihić potvrdio da ga je UO Hitne pomoći smijenio: Tempirali su da smjena bude pred Bajram

Direktor Hitne pomoći Sarajevu Adem Zalihić objavio je da Facebooku da ga je smijenio Upravni odbor ove ustanove. Navodi da je u pitanju tempirana smjena tako da se desi pred Kurban-bajram.

– U maniru onih  koji su  u proljeće 1992. za  Kurban-bajram činili najgnusnije zločine nad Bošnjacima, Konakovićevi, Fortini i Vranićevi emisari okupili su se maloprije na nelegalnoj sjednici UO Hitne pomoći KS da bi izglasali moju smjenu. Znajući da sam vjernik, i da je moj blagdan sutra, tempirali su, po ličnom priznanju predsjednice UO Vesne Hadziosmanović, da smjena bude pred Bajram – navodi Zalihić.

Zabrinjavajuće je da je  jedan  nastavnik fizičkog vaspitanja uspio ubijediti visoko obrazovane akademske građane medicinske struke da nelegalno postupaju, ali vrhunac zabrinutosti je da i pored ukazivanja na nelegalno postupanje, članovi UO ustrajavaju na činjenju prekršaja, navodi Zalihić.

– Već sam malo nagovijestio kako su Konakovićevi sljedbenici od mene tražili nelegalna zapošljavanja, ali o tome neki drugi put detaljnije, a  ovdje samo malo pojašnjenje, radi se općinskim i gradskim vijećnicima, ali i onima koji to nisu.

Ovaj put par informacija o ministru Vraniću i njegovom ministrovanju.

Ministar Vranić, koji je po mom dubokom ubjeđenju prekršio za ovih pola godine, otkako je ministar, više propisa nego svi ministri zdravstva u historiji KS zajedno, nanijevši nesagledivu štetu zdravstvu u KS,  od samog početka pokazao je jednu arogantnost i bahatost  kada je u pitanju Hitna pomoć i ja lično. Da krenem redom.

Tražio Viski

– Ministar  Vranić je podsjećanja radi, kao prvu  svoju aktivnost sproveo smjenu kriznog štaba KS, neimenujući u novi saziv nikoga iz Hitne pomoći, a što je bila dobra praksa svih prethodnih kriznih štabova godinama unazad kada su u pitanju masovne nesreće, nanijevši nesagledive posljedice po zdravlje građana KS, jer je prosto nemoguće kvalitetno formirati strategiju borbe protiv masovnih zaraznih bolesti bez Hitne pomoći. Tu bahatost i neodgovornost su ministar Vranići i premijer Forto nastavili sazivajući nedavno sastanak u vezi planiranja aktivnosti  zdravstvenih ustanova u KS za predstojeći četvrti val pandemije Covid 19, na kojem su ponovo izostavili predstavnike Hitne pomoći. I naravno da ne zaboravimo skandaloznu odluku vlade iza koje prvenstveno stoje premijer Forto i ministar Vranić (uz odobravanje prve vedete kantona-Konakovića),  da se uposlenici Hitne pomoći izostave iz stumulacije zdravstvenih  radanika KS, koji su pruzili od prvog dana nemjerljiv doprinos u borbi protiv Covid 19.

Ministar Vranić je neposredno nakon dolaska na svoju funkciju došao u  službenu posjetu Hitnoj pomoći. I mi smo se naravno  ponijeli kao pravi domaćini, dočekali ministra kako to i dolikuje i zaželjeli mu dobrodošlicu. No ministar Vranić je prvom svojom rečenicom pokazao   o kakvom profilu  ličnosti se radi.

Naime, na uljudno i toplo pitanje našeg osoblja šta želi piti odgovorio je “Viski”. Svi prisutni, čak i njegova pratnja, su se zbunili i pogledali prema meni, očekujući nekakavu burnu reakciju na ovu nisku provokaciju, ali sam njemu u inat ostao hladan. Podsjetila ga je servirka da smo zdravstvena ustanova i da se ne služi alkohol. To ga međutim nije pokolebalo da ustraje u provokaciji i zatraži od mene da pošaljem nekoga u Merkator, koji je u neposrednoj blizini da kupi flašu viskija. Znao je ministar tačno kome, gdje i šta naručuje.  Smjena uoči Bajrama i naručivanje viskija jednom muslimanu, zasigurno na najbolji način opisuje ateistički ostrašćenog mrzitelja bošnjačkih tradicionalnih vrijednosti, ma koliko on  to pokušao verbalno opovrgnuti.

Punkt Hitne pomoći

Acta, non verba, davno je mudro rečeno. A masa ih je takvih poput Vranića, trenutno na vlasti.

Također, prilikom drugog našeg tematskog sastanka u njegovoj kancelariji, oko formiranja punkta Hitne pomoći u općini Stari Grad,  kojem je još prisustvovao načelnik Hadžibarić, i gospodin Malik Garibija, nastavio  je sa provokacijama. Osim što nista konkretno nije rekao nakon mog  uvodnog govora, u kojem sam prezentirao zakonske i podzakonske akte oko formiranja punkta Hitne pomoći u jednoj općini, ministar Vranić je provokativno pitao šta ću učiniti kada oni smijene Seku (Op.a. prof. Sebija Izetbegović) I kada uzmu vlast od SDA na federalnom nivou. Naravno da sam ukazao ministru da je tematski saastanak u pitanju, da smo se okupili zbog punkta Hitne pomoći,  a ponavljam svjedok svega je bio i gospodin Malik Garibija, jedan vrlo korektan čovjek koji je najzaslužniji uz nas iz Hitne pomoći, za pokretanje i realizaciju inicijative formiranja punkta hitne pomoći u Općini Stari Grad piše Avaz.

Meni neće zasigurno Bajram pokvariti, a vjerujem ni mnogima drugim, ovakvo nisko, bahato, necivilizacijsko postupanje, ali zasigurno hoće učvrstiti uvjerenje da nam predstoji lična i kolektivna borba za bolje stanje u društvu, za pravnu državu,  poštivanje njenih propisa  i da se ovakva ostrašćena, neprofesionalna, i nestručna vlast nikada više ne ponovi u KS – naveo je Zalihić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79