Zamjena zupčastog remena: Popis motora koji ne mogu izdržati ni 100.000 km

Dogodi se, da nakon kupovine polovnog automobila pukne zupčasti (razvodni) remen i uništi motor, prije nego što automobil ode kod mehaničara na prvi servis. To su obično motori koji su osjetljive na ovom polju. Evo popisa motora kod kojih je najčešće potrebno zamijeniti zupčasti remen.

Suprotno izgledu, zupčasti remen je izdržljive strukture, pod uslovom da je cijeli pogon relativno jednostavan i pravilno konstruisan. Na primjer, u japanskim benzinskim motorima iz 90-ih i nešto novijim, remen vrlo rijetko puca, a može podnijeti kilometražu znatno veću od preporuke proizvođača.

Nažalost, postoji i drugo lice. U nekim se konstrukcijama pucanje može biti iznenadno, nakon kraće kilometraže. Za razliku od čak, i loše konstrukcije, on ne pokazuje nikakve znakove i ne signalizira probleme. Nažalost, nisu rijetki slučajevi kada pukne remen, a motor oštećen.

Pripremili smo popis popularnih motora, u kojima se s posebnom pažnjom mora voditi računa o zupčastom remenu, posebno o njegovoj zamjeni. Vrijedno je prisjetiti se zamjene zupčastog remena poznatog proizvođača, i to prije svega u skladu sa znanjem, a ne onim što je ugradio prethodni mehaničar. U takvim slučajevima bolje je ne vjerovati prethodnom vlasniku, najbolje je promijeniti remen, pa makar i za svaki slučaj.

Dizel VW 1.4 i 1.9 TDI – čak svakih 60.000 km!

Popularni motor 1.9 TDI ima brojne prednosti i poznat je po svojoj trajnosti, ali ima jednu slabu točku – zupčasti remen. Što je veća snaga, to je veći rizik od pucanja remena. Mehaničari napominju da je u verzijama s većom snagom, maksimalna kilometraža od 90 hilada km, koje je preporučio proizvođač, ali to je definitivno previše. Vrijedno je zamijeniti (komplet) prije nego što prijeđe 90 hiljada kilometara, a u nekim varijantama, kao što su ARL ili ASZ , čak i svakih 60 hiljada km.

Vrijedno je provjeriti interval zamjene u servisnom priručniku, jer je proizvođač ponudio različite podatke. U nekim primjercima od prije 2000. godine, bila je preporučena izmjena na 60 hiljada km. Slične preporuke primjenjuju se na manjeg rođaka – 1.4 TDI, ali ovdje bez straha možete prevesti 90.000 kilometara. Cijena kompleta kvalitetnih dijelova je ipak manja nego cijena popravke motora nakon pucanja remena.

benzin VW 1.4 MPI/FSI – izdržljiv, ali bolje je ne pretjerivati!

Kod ovih popularnih motora, VW preporuččuje zamjenu na svakih 90 hiljada km, iako ne treba strahovati u slučaju prekoračenja ove kilometraže. Tako se zamjena može uskladiti s ostalim servisnim aktivnostima. Međutim, ne treba pretjerivati, i bolje je promijeniti kompletan set nakon 100-120 hiljada km. Ako je automobil vožen duže vrijeme, ali nema kilometraže, dobro se držati se granice od 90.000 km. Zamjena nije previše komplikovana.

benzin Opel 1.4, 1.6 i 1.8 Ecotec – zamjena svakih 90.000 km

Prema preporukama proizvođača, remen trba mijenjati svakih 90.000 km – kod popularnog Opelovog motora, dostupnog u tri verzije, a također korištenog u Chevrolet modelima (Cruze). Istina je, da je kod novijih tipova motora kilometraža povećana na 150.000 km, ali nije dobro držati se ove vrijednosti. U takvim motorima preporučljivo je zamijeniti remen s valjcima, svakih 100 hiljada km. Uz to, neke verzije preporučuju zamjenu svakih 60 000 km (do 2000.). Treba napomenuti da je 1.8-litreni agregat, dostupan i u Alfa Romeu 159 .
Skup dijelova potrebnih za zamjenu ovisi o godini, a time i vrsti motora.

dizel Opel (Isuzu) 1.7 CDTi – zamjena svakih 90.000 km

To je zahtjev proizvođača za verzije snage od 100 KS i više. Isuzuov motor, a i GM-ov su zaštićena konstrukcija. Vrlo je izdržljiv, ali pucanje remena je prevelik rizik. Posebno što ovaj motor karakteriše niska „radna kultura“, odnosno vibracije i nagli skok obrtnog momenta – posebno kod starijih verzija.
Zamjenski dijelovi su jeftini, a popravka nije komplikovana.

benzin Renault 1.6 16V – 90.000 km i šteta – što je tako skupo

Renault benzinski motor s oznakom K4M nije pouzdan, ali njegova trajnost, spremnost na saradnju s ovlaštenim servisima i niski troškovi održavanja, potiču korisnike da odaberu upravo ovu varijantu. Iako se, ovisno o verziji, preporučuje zamjena remena svakih 90, 100 ili 120 hiljada km, a dijelovi nisu previše skupi ali problem je u promjenjivom podešivaču vremena ventila (jer nemaju ih sve verzije). To je kratkotrajni element, a njegovu zamjenu najbolje je planirati upravo kad se zamijeni remen.

dizel Renault 1.9 dTi – za svaku treću zamjenu ulja

Francuski dizel dTi, koji je postao “baza” za popularni 1.9 dCi, poznat je po izuzetno kratkom intervalu zamjene remena – 75 hiljada km. Ovo je preporuka proizvođača koja se definitivno može preskočiti, ali već više od 100 hiljada km je rizik. Međutim, treba se pridržavati tvorničkih preporuka, jer je popravak ove je praktično neisplativ.

benzinski motori Alfa Romeo Twin Spark – bolje je ne boriti se!

Ako ne volite motor Alpha Twin Spark, onda ga bolje zamijeniti remen svakih 60hiljada km. ovi motori su prilično popularni, iako polako odlaze u povijest. Mehaničari preporučuju zamjenu svake 3 godine, bez obzira na pređenu kilometražu.

Uz to, remen osovine uravnoteživača treba zamijeniti svake dvije promjene zupčastog remena, ali srećom samo kod 2.0 motora.

bezin 1,75 TBi – bolje ne štedjeti

Slijedeći preporuke proizvođača, remen treba zamijeniti svakih 105 hiljada km. Treba biti skeptičan prema tome, i u najsnažnijim verzijama, preko 200 KS.

dizel Fiat 2.4 JTD – 100 hiljada km je granica

Petocilindarski, prilično opterećeni Fiatov dizel, najčešći u Alfi Romeo, izvrsno radi, ali pod uslovom odgovarajuće servisne podrške. Zučasti remen bi se, prema preporukama proizvođača, trebao zamijeniti svakih 120.000 km. Nevolja je u tome što su poznati slučajevi njegovog pucanja na nešto manjoj kilometraži. Zato se profilaktično zamjena preporučuje na svakih 100.000 km. čak je i proizvođač skratio je interval, na kraju proizvodnje.

Sama zamjena nije jednostavna zbog činjenice da je 5-cilindarski motor postavljen poprečno, što otežava pristup.

dizel Toyotin 2.0 D-4D dizel – idealno dovršen

Iako su novije verzije ovog poznatog motora opremljene lancem, prve verzije su imale remen. Njegova bi se zamjena trebala odvijati svakih 105 hiljada km. Govorimo o motoru sa oznakom 1CD, koja se nalazi u popularnom Avensisu i u drugoj generaciji RAV4 . Za razliku od mnogih tipičnih Japanaca, bolje je zamijeniti remen prema preporuci.
Iako cijena nije niska, bolje je obaviti zamjenu na vrijeme, jer može stradati i pumpa za vodu. Posljedice zanemarivanja, ponekad mogu biti porazne!

Stari remen možda neće izdržati ni kilometražu koju je pretpostavio proizvođač.
Bolje je da se ustručavate zamjene zupčastog remena, nego da se suočite sa posljedicama. Često je jeftinije zamijenii motor, nego popravljati evnetualna oštećenja.

U slučaju pucanja remena, klipovi se sudaraju s ventilima, što je često na štetu drugih dijelova motora. Otvaranje, zamjena dijelova i zatvaranje motora je veliki tročak, najčešće neisplativ. To zavisi i od brzine rotacije pri kojom je došlo do pucanja. U mnogim je automobilima jeftinije zamijeniti motor nego popraviti oštećeni.

Vrijedno je zapamtiti da bi se zupčasti remen trebao zamijeniti ne samo nakon određene kilometraže, već i vremena. U pravilu, to treba uraditi svakih 4-6 godina. Ukratko, bolje je zamijeniti zupčasti remen nakon 5-6 godina, bez obzira na kilometražu prenosi Automobili.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79