Zamjenik Bisere Turković Ambasadi Izraela prenio kako “njen demarš nije zvanični stav BiH”

Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, saopćio je da je danas u telefonskom razgovoru upoznao izraelskog ambasadora kako njen demarš “nije zvanični stav BiH”.

Bisera Turković uputila demarš ambasadi Izraela u Tirani

Ministrica Turković demarš je uputila Ministarstvu vanjskih poslova Izraela i ambasadi te države u Tirani, nakon što su iz Ambasade Izraela saopćili su kako su prijedlozi “hrvatske strane” u BiH povodom izmjena Izbornog zakona dobrodošli.

Turković je u demaršu navela kako je “bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini”.

– Prijedlozi “hrvatske strane” ili HDZ-a BiH uglavnom su usmjereni ka održavanju koncepta “konstitutivnosti naroda” koji je suprotan građanskom konceptu, te između ostalih diskriminiraju i jevrejsku manjinu u našoj državi – navela je ona.

Brkić, inače kadar HDZ-a, na Twitteru je naveo:

– Danas, tokom telefonskog razgovora sa ambasadorom Nj.E. Noah Gal Gendlerom, prenio sam poruku da demarš poslan Ambasadi Izraela u Tirani nije zvanična pozicija države BiH, već samo stajalište jedne političke stranke – napisao je Brkić na Twitteru.

Podsjetimo, ranije je na vijeSt da je ministricca uputila demarš reagirao i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, koji je naveo kako Turković “svojim djelovanjem nanosi štetu svima i nastoji da nas posvađa s prijateljskim zemljama, kao što je država Izrael, koja u potpunosti podržava Ustav BiH i konstitutivnost naroda”.

– Za nas je važno da imamo dobre odnose i saradnju s Izraelom i želim da zahvalim državi Izrael na jasnom iznošenju stavova i podršci pravilnom razumijevanju situacije i odnosa u BiH – naveo je Dodik na Twitteru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79