Zamjenik glavne tužiteljice optužen za obmanu prilikom dobivanja kredita

Općinski sud u Livnu potvrdio je optužnicu protiv Adnana Tulića, zamjenika glavne tužiteljice Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona, koju je podiglo Tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona.

Tulić se tereti za kazneno djelo obmane prilikom dobivanja kredita.

Prema rješenju Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, nadležan za ovaj slučaj određen je upravo sud u Livnu.

“Tužiteljstvo Srednjobosanske županije okončalo je istragu te podiglo optužnicu protiv A. T. zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 3. u vezi sa stavom 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica potvrđena je Rješenjem Općinskog suda u Livnu dana 5. jula 2024. godine,” potvrdili su iz Tužiteljstva za Hercegovina.info.

Tulić se tereti da je 19. jula 2022. godine, nakon objavljenog javnog poziva za odobrenje kreditnih sredstava za kupovinu stana ili izgradnju individualnog stambenog objekta od strane Fonda za pomoć u stambenom zbrinjavanju USK, svjesno podnio prijavu s lažnim podacima. On je u prijavi naveo da on i njegova porodica nemaju u vlasništvu stambenu jedinicu, iako je znao da ne ispunjava sve uvjete.

Naime, Tulić je ranije stekao vlasništvo nad stanom, ali je to prikrio u prijavi. Također, nije naveo činjenicu da je taj stan prodao 2020. godine. Uprkos tome, kredit mu je odobren u iznosu od 95.000 maraka po vrlo povoljnoj kamatnoj stopi, te mu je isplaćen u dvije tranše do 12. oktobra 2022. godine. Optužnica navodi da je Tulić nenamjenski utrošio iznos kredita za izgradnju objekta za sasvim drugu namjenu, registriranog kao kuća za odmor i za pružanje ugostiteljskih usluga.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o apartmanskom objektu koji se nalazi na obali rijeke Une u Lohovu, kod Bihaća.

Tulić je suspendiran do okončanja sudskog postupka, a slučaj će se voditi pred Općinskim sudom u Livnu. Uprkos svojoj mladosti, Tulić je već pokrenuo i vodio nekoliko značajnih predmeta u oblasti gospodarskog kriminala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79