Žandarmerija zamijenila rezervni sastav policije RS: Kakve su joj ovlasti

Jedinica Žandarmerije svečano je postrojena danas u Centru za obuku u Zalužanima kod Banje Luke i time je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

– Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove s kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata. Žandarmerija je popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji – istakao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Premijer RS Radovan Višković kazao je da RS prepoznaje sigurnosne rizike i ne čeka šta će neko drugi da uradi.

– U proteklom periodu smo učinili sve da poboljšamo materijalni položaj pripadnika MUP-a RS. Vlada RS će učiniti sve da osigura sve uvjete za rad pripadnika MUP-a RS – kazao je Višković.

Podsjećamo da su najave iz RS da će formirati rezervni sastav policije naišle na oštre reakcije javnosti, ali i stranih ambasada u Bosni i Hercegovini. Iz RS su nakon toga odlučili formirati ovu jedinicu.

Predsjednica RS Željka Cvijanović rekla je da je “danas veliki dan za RS”. Ona je dodala da bi voljela da niko nikada ne mora upotrijebiti silu, ali da je potrebno jačati institucije RS.

– Moramo da jačamo i ekonomski i finansijski. Moramo i da jačamo opću sigurnost. Uvijek smo bili ponosni na našu policiju, još od vremena kada su izgradili našu slobodu – istakla je Cvijanović.

Dodik: Razvijamo savremene snage policije

Postrojavanju Žandarmerije prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Žandarmerija – nova snaga MUP-a SrpskeViše info http://bit.ly/2mLTh1G

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Dienstag, 24. September 2019

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79