Zanimljiva analiza: Kako su lideri stranaka prošli na izborima?

U žestokoj borbi za što veći broj glasova na ovim izborima vodili su i lideri političkih stranaka u našoj zemlji.

Kako su naveli iz Centralne izborne komisije obrađivanje glasačkih mjesta je pri kraju, te se već sada naziru i konačni rezultati koje su kandidati ostvarili.

Uskoro bi CIK trebao objaviti i ažurirane podatke.

Lideri stranaka su se takmičili na različitim nivoima.

Ukoliko se osvrnemo na nekoliko značajnih političkih partija u našoj zemlji, možemo kazati da lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, ove godine nije bio niti na jednoj listi.

No, krenimo redom.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović bio je u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prema trenutnim podacima, on je osvojio svega 187.380, što je značajno manje od njegovog protukandidata Denisa Bećirovića.

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH on je bio kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH. Po broju glasova nalazi se iza Saše Magazinovića, sa osvojenih 4.836 glasova.

Predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Dino Konaković je na izborima za Parlament FBiH dobio 9.440 glasova.

Edin Forto, bio je nosilac liste Naše stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo. Unutar stranke je osvojio i najveći broj glasova, a to je 7.926.

Iznenađenje na ovim izborima su i glasovi za Semira Efendića, lidera Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Naime, Efendić je bio nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo i on je osvojio najveći broj glasova od svih stranaka, a to je 14.755.

Mirsad Hadžikadić bio je utrci za člana Predsjedništva ispred Platforme za progres i osvojio je svega 25.945 glasova, što je znatno manje na glasove od prije četiri godine.

U utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bio je Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte. Osvojio je 194.605 glasova i time pobjedio Borjanu Krišto (HDZ).

Kada govorimo o manjem bh. entitetu. Lider jedne od najvećih stranaka na tom području Milorad Dodik (SNSD) prema trenutnim podacima pobjedio je u utrci za predsjednika RS.

Prema trenutnim podacima osvojio je 268.635 glasova i time pobjedio Jelenu Trivić. To znači, ukoliko uporedimo ove podatke da je Dodik osvojio najviše glasova od ovih nabrojanih lidera.

Podsjetimo, Dodik je čovjke koji je u proteklih nekoliko mjeseci našao se na crnoj listi SAD.

Mirko Šarović, lider SDS-a bio je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS. Prema podacima CIK-a imao je 203.265 glasova.

Branislav Borenović, lider PDP-a bio je na listi za Parlamentarnu skupštinu BiH i osvojio je 26.863 glasova.

Predsjednica PDA, Elzina Pirić kao nosilav liste za Parlament FBiH prema trenutnim podacima ima 5.762 glasova.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, na Općim izborima 2022. našao se na listi Koalicije Država za Parlamentarnu Skupštinu Bosne i Hercegovine. Šepić je osvojio tek 707 glasova.

Fuad Kasumović osvojio je 7.440 glasova.

Prenosi; Raport

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79