Zanimljiva računica Izetbegovića: SDA vraća pod kontrolu Sarajevski i Tuzlanski kanton?!

Govoreći o podjeli resora, naveo je da Bošnjacima, Hrvatima i Srbima pripadaju po tri mjesta u Vijeću ministara BiH, a jedna pozicija bit će za pripadnika Ostalih koja će biti nestranačka osoba.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je kako bi SDA trebala dobiti Ministarstvo vanjskih poslova dok bi druga dva resora, koja idu Bošnjacima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, mogla pripasti Demokratskoj fronti (DF) i Savezu za bolju budućnost (SBB).

Izetbegović napominje da će Demokratska fronta (DF) biti dio parlamentarne većine, izražavajući nadu da će to biti slučaj i kada je u pitanju Savez za bolju budućnost (SBB).

Govoreći o podjeli resora, naveo je da Bošnjacima, Hrvatima i Srbima pripadaju po tri mjesta u Vijeću ministara BiH, a jedna pozicija bit će za pripadnika Ostalih koja će biti nestranačka osoba.

“Bolje je podijeliti ta tri resora između SDA, DF-a i SBB-a nego to uzeti samo za SDA. Uzet ćemo sigurno Ministarstvo vanjskih poslova, jer želimo braniti imidž BiH, DF će vjerovatno uzeti Ministarstvo odbrane, a moguće da će SBB uzeti Ministarstvo sigurnosti, što je stvar pregovora”, najavio je Izetbegović govoreći danas na tribini u Sarajevu koju su organizirale članice Asocijacije žena Stranke demokratske akcije (SDA).

Nakon ove današnje izjave Izetbegovića, nameće se neizbježno pitanje; jesu li SDA i SBB novi – stari partneri i na kantonalnom nivou, što bi značilo rušenje Vlade KS koju trenutno čini “šestorka” u kojoj je i SBB, ali i zaokret u Tuzlanskom kantonu gdje je SDP najavio formiranje nove vlade upravo s SBB-om i PDA?

Govoreći o procesu formiranja vlasti u BiH nakon oktobarskih općih izbora, kazao je da je uloga lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika prilično relaksirana jer u bilo kojoj situaciji on će biti na dobitku.

“Stvari postavlja tako da kaže da ili će mu se dati više nego mu pripada ili će biti kriza u BiH, a njemu odgovara oboje”, dodao je.

Kada su u pitanju Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), tvrdi da je predsjednika te stranke Dragana Čovića savjetovao da se približi Bošnjacima te da zajednički ostvare ciljeve za koje se Hrvati bore, ali to se do sada nije dogodilo prenosi Fokus.

 

Pet godina iza rešetaka za nesreću u kojoj su nastradala dvojica 19-godišnjaka iz Maglaja

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments