Zanimljivo: Kako je glasalo selo u kojem ima najviše stogodišnjaka

Stanovnici Bančića u opštini Ljubinje, u srcu Hercegovine, poznati su po dugovječnosti, pa je selo poznato i kao “selo stogodišnjaka”.

Na biračkom spisku je 50 stanovnika, a svoje pravo u nedjelju je iskoristilo njih 27, dok 23 nije izašlo na izbore.

Prema preliminarnim rezultatima, u ovom selu je, u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH pobijedila Željka Cvijanović (SNSD) sa 14, dok je Mirko Šarović (SDS) osvojio 13 glasova.

S druge strane, kada je riječ o izboru predsjednika Srpske, Jelena Trivić iz PDP-a  dobila je 17, a Milorad Dodik (SNSD) 10 glasova.

Svi listići su bili važeći.

Kada je riječ o izboru poslanika u Parlament BiH, jedan listić je bio nevažeći, a 13 ili 50 odsto birača glasalo je za SDS. Njih 12 bilo je za SNSD, a jedan za DNS.

Iz SDS-a je devet glasova dobio Darko Babalj, a po dva Aleksandra Pandurević i Nenad Abramović.

Svi koji su glasali za SNSD dali su glas Radovanu Viškoviću, a njih 10 i Ljubici Miljanović i Miroslavu Vujičiću.

Još nisu prebrojeni glasovi za Narodnu skupštinu Srpske.

Inače, ovo selo je osim po stogodišnjacima poznato i po hrastu koji je uvijek zelen, a mještani vjeruju da je ispod njega spavao sveti Sava, te da je to razlog ove neobične prirodne pojave.

Stanovnici sela oduvijek su živjeli od stoke i duvana, a bavili su se i hvatanjem zmija, u čemu su postali pravi majstori. Kao razlozi za njihovu dugovječnost navode se dobra klima i ljekovito bilje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79