Zanimljivosti o automobilima koje znaju samo iskusni vozači

Svake godine u svijetu se proizvede čak preko 60 miliona automobila. To daje na znanje da se dnevno proizvede do 165 000 automobila. To znači da se u jednoj minuti proizvede 115 automobila, navode eksperti iz svijeta automobilizma.

Ukoliko niste znali da žene imaju veliku ulogu u svijetu automobilizma, sada znate i taj podatak. Za proizvodnju prvog automobila, Carl Benz je novac dobio od supruge berte, to dokazuje da su žene veoma mnogo povezane s automobilskom industrijom. Benz je povodom toga napisao da “Samo je jedna osoba ostala uz mene na malom brodu života kada mu se predviđalo potonuće. To je bila moja žena”.

Prrvi proizvođač koji je radio ispitivanja na mogućnost sudara bio je Audi, već 1938. godine testirali su model F7. Tada su ga jednostavno pustili niz brdo, a na kraju poligona za test bi udario u čvrstu prepreku koja je bila postavljena da zaustavi auto.
Prodajom lakih vozila na svjetskoj razini gledano po proizvođačima dominirale su tri skupine: Volkswagen, Toyota i Renault-Nissan alijansa.

Jedna od zanimljivijih činjenica o autima je ta da je čak više od 900.000 djece širom svijeta dobilo ime po markama automobila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79