Zaplavili se šljivici, berača ni za dnevnicu od 50 KM

Zbog snijega koji je proljetos pao u nevrijeme i kasnog mraza, rod šljive u sjevernoj Bosni po čemu je ovaj kraj poznat u Evropi, bit će daleko manji nego ranijih godina.

Poljoprivredni stručnjaci, ali i vlasnici šljivika u općinama Gradačac, Gračanica, Srebrenik, Brčko, Modriča, tvrde da će ovogodišnji rod šljive biti 30 do 40 posto manji od prošlogodišnjeg.

– Počela je berba ranih sorti šljiva, „čačanke rodne“ i „čačanske ljepotice“. Kvalitet šljive je dobar, ali je rod daleko od očekivanog. Za koji dan počinje i berba šljive „stenlej“ koja ide u izvoz i cijena je dobra, oko jedne marke po kilogramu. Cijena šljive u trgovačkim centrima u Bosni i Hercegovini se kreće od marku i po do dvije – kaže Muhamed Zahirović, vlasnik velikog šljivika iz Srebrenika.

Proizvođači šljive suočavaju se i s problemom radne snage. Beračima se nudi dnevnica i do 50 KM, ali radnika nema. Šljiva se mora brati isključivo ručno želi li se imati prva klasa, koju traži tržište Evropske unije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79