Započeo glavni sudski pretres u slučaju ubistva Dragičevića: “Nastavak farse”

epa06684069 Several thousand citizens of Banja Luka, Prijedor, Modrica, Tuzla, Zenica, Sarajevo and other cities of Bosnia gathered in Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, 21 April 2018 asking for justice for 21 year old David Dragicevic, whose body was found in the river Vrbas. EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Advokat porodice Dragičević Ifet Feraget rekao je da predmet Dragičević možda najbolje oslikava stanje u domaćem pravosuđu, jer sve u ovom slučaju ukazuje da se radi o planskom i organizovanom kriminalu policajaca i tužilaca

U Banjaluci je započeo glavni pretres protiv krim tehničara Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, osumnjičenih da su počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja, odnosno da su uništili donji veš Davida Dragičevića koji je trebao poslužiti kao dokaz u istrazi. Poslije gotovo pet sati rasprave i nakon što su saslušana tri svjedoka Tužilaštva, pretres je prekinut, jer je pozlilo zapisničarki. Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 15. juli.

Za oca tragično stradalog Davida Dragičevića, Davora, glavni pretres protiv dvojice krim tehničara Policijske uprave Banjaluka je nastavak farse koju od samog početka slučaja režira banjalučko Okružno tužilaštvo. Ponovio je da sve nade polaže u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je u aprilu preuzelo predmet Dragičević od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

“Nadam se vrlo skoro da će Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, koja ima moje puno povjerenje, doći do konkretnih rezultata, tj. hapšenja. I ove danas dvojice, plus tužioca koji učestvuje i dalje, na žalost, u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića“, rekao je Dragičević, prenosi BHRT.

Ispred zgrade Osnovnog suda u Banjaluci sat prije početka glavnog pretresa, sa transparentima su se okupili članovi Grupe „Pravda za Davida“. Kažu da je pretres bio vrlo konfuzan i da je bilo mučno ponovo slušati sve detalje ubistva Davida Dragičevića.

Tužilac navodi svjedoka da potvrđuje onu prvu izjavu koju je dao nekad u ’18. godini. Znači, prosto svjedok kaže ‘ja sam zaboravio, davno je to bilo’. A na žalost svjedok je glavni inspektor koji je bio i koji je rekao da je bio na pronalasku tijela, na obdukciji tijela Davida Dragičevića i koji je bio sve vrijeme prisutan, čak i kad je nestao taj donji veš Davida Dragičevića“, kazala je Ivić.

Advokat porodice Dragičević Ifet Feraget rekao je da predmet Dragičević možda najbolje oslikava stanje u domaćem pravosuđu, jer sve u ovom slučaju ukazuje da se radi o planskom i organizovanom kriminalu policajaca i tužilaca.

„Cilj ove organizirane grupe čiji nalogodavac tek mora biti oktkriven, zato i stoji da je NN lice. Dakle, kad bi se znalo ko je nalogodavac i šta je naložio, onda ne bi bilo potrebe da se provodi istraga“, istakao je Feraget.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije. Navodi o njegovom stradanju bili su oprečni, a sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji. Tada su započela i svakodnevna okupljanja građana, pod motom “Pravda za Davida”, koja su trajala do 30. decembra, nakon čega je policija zabranila proteste.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79