Zaposleni u državnim institucijama sutra protestuju u Sarajevu zbog malih plata

28.10.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

 

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine će sutra organizovati protestno okupljanje ispred Parlamenta BiH u Sarajevu s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora.

Odluku o organizovanju mirnog okupljanja i javnog protesta poslao je Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH Vijeću ministara najavivši da će okupljanje biti održano u periodu od 10 do 11 sati ujutru.

Navode četiri razloga za organizovanje protesta, a prvi je nepotpisivanje kolektivnog ugovora koji, kako kažu, zaposlene dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju gdje nisu u mogućnosti zaštititi ljudska prava.

“Zaposleni žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravni osnov zaštite”, naveli su oni.

Drugi razlog je Budžet za 2021. godinu prema kojem državni službenici ponovo neće dobiti povećanje plate za koju kažu da je ista u posljednjih 10 godina zbog čega je “ugroženo preživljavanje zaposlenih u institucijama BiH”, navode oni.

“Dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija koja je dovela zaposlene u situaciju da sa svojim ličnim primanjima već duže vrijeme nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice”, ističu iz Sindikata navodeći da zaspoleni na nižim nivoima vlasti (entitetskim i kantonalnim) iomaju 20 i 30 posto veće plate za iste poslove nego oni.

Posljednji razlog je “uskraćivanje prava na život” a do kojeg je došlo upravo usljed loših plata.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79