Zapošljavanja na UKC Tuzla: Na konkursu najbolja kćerka doktora sa prosjekom 7.1, stalni angažman dobila i bivša ministrica iz PDA

Zapošljavanja na UKC Tuzla: Na konkursu najbolja kćerka doktora sa prosjekom 7.1, stalni angažman dobila i bivša ministrica iz PDA


Nepotizam i stranačka zapošljavanja su nastavljeni na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla. Aktuelni menadžment je nastavio trend prethodnog rukovodstva, te se raspisuju konkursi za radna mjesta na kojima se medicinsko i nemedicinsko osoblje zapošljava na neodređeno vrijeme.

Iako se trenutačna Vlada TK najviše hvali svojim iskoracima u borbi protiv korupcije, ništa se ne čini da se dobro uhodani sistem i matrica zapošljavanja u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi promijeni. Kako je već portal Crna Hronika pisao, sam premijer je UKC Tuzla nazvao “porodičnom firmom”, te očigledno priznao da je nemoćan i da u potpunosti ne upravlja pozicijom na koju je imenovan.

Premijer Hodžić UKC Tuzla nazvao “porodičnom firmom”, a njegova Vlada omogućila nastavak nepotizma pri zapošljavanju

Rezultati spomenutih konkursa koji su objavljeni tokom ove sedmice i nisu previše iznenadili javnost, obzirom da su građani Tuzlanskog kantona dobro upoznati sa načinom dobijanja posla na UKC-u. Stvari su sada drugačije samo zbog drugačijih aktera ove “igre”.

Na listu uspješnih kandidata, za konkurs objavljen u oktobru prošle godine, čekalo se više od 3 mjeseca. Radno mjesto je, vjerovatno ne sa puno strepnje, dočekala Jasmina Tinjić.

Dr. Muaz Tinjić, zaposlen na Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla

Dr. Muaz Tinjić, zaposlen na Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla

Jasmina je kćerka Muaza Tinjića, doktora koji duže godina radi na Klinici za ortopediju i traumatologiju. Ona će svoju karijeru nastaviti na poziciji Referenta za pravnu podršku javnim nabavkama i to na neodređeno vrijeme.

Muaz Tinjić s kćerkom Jasminom, zaposlenom na poziciji Referenta za pravnu podršku javnim nabavkama

Muaz Tinjić s kćerkom Jasminom, zaposlenom na poziciji Referenta za pravnu podršku javnim nabavkama

Način bodovanja je, kao i dosada, bio takav da favorizuje jednog kandidata s maksimalnim brojem bodova na usmenom ispitu. Nije ni bitno što je u ovom slučaju prvorangirana Jasmina imala prosjek u toku školovanja 7.1 koje je trajalo nepoznato dugo, dok se s druge strane zanemaruje djevojka sa prosjekom koji je skoro pa čista desetka.

Lista uspješnih kandidata

Lista uspješnih kandidata

Podsjećamo, u mandatu bivšeg direktora Vahida Jusufovića, također su zapošljavanja djeca doktora, a među njima je bio upravo i njegov sin, Emir Jusufović.

Vahid Jusufović zaposlio 9 ljekara na UKC u COVID bolnicu preko nepostojećeg konkursa a među zaposlenima je njegov sin!?

Zanimljivo, tada je direktora Jusufovića prozivala stranka PDA koja trenutno ima primat nad UKC-om i direktno kontroliše sva zapošljavanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Posljednji primjer kako se vrši “uhljebljenje” članova porodice visokih funkcionera ove stranke jeste slučaj Elzine Pirić, čiji su brat i sestra zaposleni kao nemedicinski kadar.

Potvrđeno: Brat i sestra Elzine Pirić zaposleni u UKC Tuzla kao vozač i kuharica

Na jednom od ovih konkursa “hajrovala” je i bivša ministrica iz PDA, Sandra Memić.

Sandra Memić, bivša ministrica za rad socijalnu politiku i povratak

Sandra Memić, bivša ministrica za rad socijalnu politiku i povratak (PDA)

Ona će Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak, na čijem je čelu bila 2018. godine, zamijeniti zdravstvenom ustanovom i to na poziciji Odgovornog inžinjera energetike za proizvodnju, distribuciju i održavanje.

Lista uspješnih kandidata

Lista uspješnih kandidata

Da zapošljavanja na UKC-u nisu stvar samo jedne stranke u trenutnoj vladi, pokazuje primjer iz trećeg konkursa.

Lista uspješnih kandidata

Lista uspješnih kandidata

Radno mjesto Klinički psiholog pripalo je Larisi Buševac. Ova kandidatkinja je po istom principu favorizovana usmenim ispitom, gdje joj je dodijeljeno maksimum bodova. Pored prosjeka, komisiji nije bilo od veće važnosti što Buševac fakultet nije završila u roku, niti što ne poznaje nijedan svjetski jezik. Igrom slučaja, Larisa je supruga bivšeg ministra Edina Buševca koji je do prije nešto više od godinu dana bio na čelu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

Edin Buševac sa suprugom Larisom (lijevo), Larisa Buševac u privatnoj ordinaciji (desno)

Edin Buševac sa suprugom Larisom (lijevo), Larisa Buševac u privatnoj ordinaciji (desno)

Buševac je dugogodišnji član SBB-a, stranke koja je do prije 7 dana na mjestu pomoćnika direktora za medicinske poslove imala također svog člana.

Edin Buševac, bivši ministar trgovine, turizma i saobraćaja (SBB)

Edin Buševac, bivši ministar trgovine, turizma i saobraćaja (SBB)

Podsjećamo, tada je ostavku na ovu poziciju dao Bahrudin Hadžiefendić, nakon što je utvrđeno da je imenovan nezakonito.

Bahrudin Hadžiefendić podnio ostavku na mjesto v.d. pomoćnika direktora UKC Tuzla

Iz opozicije su naveli još jedan bitan detalj pri provođenju ove konkursne procedure. Naime, zastupnik Demokratske frone, Boris Krešić, kroz svoje objave na društvenim mrežama je naglasio da se u Komisiji za izbor kandidata nalazi diplomirani inžinjer geologije.

Članovi Komisije za izbor kandidata

Članovi Komisije za izbor kandidata

To je i vidljivo na zvanično objavljenim rang listama, a radi se o Fikretu Jahiću, bivšem vijećniku i zastupniku u Skupštini TK.

 

 

Fikret Jahić, diplomirani inžinjer geologije

Fikret Jahić, diplomirani inžinjer geologije (nekadašnji član SBiH)

Međutim, iz opozicije su ipak zaboravili provjeriti ostale članove komisije. Među njima se nalazi Kadrija Mešić, diplomirani pravnik koji je na ovo radno mjesto primljen u mandatu prethodnog menadžmenta.

Komisija za izbor kandidata

Komisija za izbor kandidata

Izvor portala Crna Hronika saznaje da je Kadrija studirao 10-ak godina i SD-ov je kadar iz Banovića. Na to mjesto je došao kao njihov kadar (u to doba je na UKC-u bio njihov direktor, a koji je nakon razrješenja s dužnosti ubrzo viđen i na prvom kongresu PDA kao gost. Krajem prošle godine i brat mu je primljen u RMU Banovići nakon što su javno (lično i kao stranka) podržali SDA kandidata za načelnika u Banovićima. Isti je vrlo blizak rođak Elzini Pirić (PDA) – roditelji su im dajdžići/tečići, otkrio je izvor.

Kadrija Mešić (skroz lijevo) sa Vujovićem, Mujkićem i Bijedićem (SD BiH)

Kadrija Mešić (skroz lijevo) sa Vujovićem, Mujkićem i Bijedićem (tada SD BiH)

O Mešiću je komentar dao i Samir Selimović, koji se duže vremena uzaludno bori za radni angažman u ovoj ustanovi.

“Ja se već drugi puta prijavljujem za radno mjesto Referent za pravnu podršku javnim nabavkama i oba puta završio kao drugorangirani kandidat. Za prošli konkurs koji je ja mislim objavljen 22.09.2020. godine dolazila je Federalna uprava za inspekcijske poslove i taj primljeni kandidat je sada u komisiji na ovom konkursu. Na 95% konkursa završio sam kao drugorangirani kandidat, a na intervju dobije se onoliko bodova koliko je potrebno da se ne završi kao prvorangirani kandidat.

I POTPUNO je nebitno koje su stranke na vlasti, jer svaka vlada radi na isti fazon, tj. uhljebljavanje svojih kandidata. Puno će vremena proći u ovoj državi bez obzira ko je na vlasti dok mi dođemo regularnog i zakonitog konkursa.” – napisao je Selimović.

Konkurs na kojem je primljen Kadrija Mešić

Konkurs na kojem je primljen Kadrija Mešić

Iz svega navedenog se da zaključiti da se na “porodičnu firmu” UKC u Tuzli gleda kao politički plijen, čija je svrha uhljebljenje što većeg broja biračkog tijela, a ne kao na ustanovu koja treba pružiti zdravstvenu njegu na najvišem nivou svim građanima kantona.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija