Zaražena još jedna medicinska sestra u UKC-u RS, Šeranić najavio istragu

Zaražena još jedna medicinska sestra u UKC-u RS, Šeranić najavio istragu


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić saopćio je danas na press konferenciji u Banjoj Luci da je u ovom entitetu u posljednja 24 sata potvrđeno devet novih slučaja zaraze koronavirusom, a testirana su 272 uzorka.

Prema njegovim riječima, do sada je u enitetu Republika Srpska registrovano 900 slučaja koronavirusa, a 41 osoba je umrla.

Kada je riječ o novozaraženim, virus je potvrđen kod doktora u Doboju i medicinske sestre u UKC-u RS, koji su imali kontakte sa zaražnim osobama.

Dodao je da se u Republici Srpskoj od koronavirusa oporavila 381 osoba.

-Urađeno je više od 14.000 testiranja. Na UKC-u RS se liječi 150 osoba, od kojih su 49 s težom kliničkom slikom – rekao je Šeranić.

Nakon informacija o tome da je UKC RS, zbog broja zaraženih članova klinike, postala klaster, Šeranić je kazao da uvijek postoji mogućnost da se dođe do zaraze unutar neke zdravstvene ustanove.

-Može doći do propusta i to je nešto što se ne smije dešavati. Imenovat ćemo komisije i gledat ćemo kako će se zdravstveni radnici ponašati. Želimo da evidentiramo i spriječimo bilo kakvu sumnju, a da evidentiramo one koji su napravili propuste – istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, bilo je pojedinih odjeljenja na kojima se to moglo očekivati prenosi Faktor.

-Na pulmologiji se, naprimjer, moglo očekivati. Protokoli su međutim jasni kada je riječ o izolovanju pacijenta. Obaviješten sam da se upravo radi po protokolu. Tako rade i druge bolnice. Upravo ćemo ići u provjeru na koji način se poštuje protokol – poručio je on.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija