Zaražena svinja afričkom kugom iz Brčkog noću krijumčarena u Hercegovinu

Zaražena svinja afričkom kugom iz Brčkog noću krijumčarena u Hercegovinu


U općini Nevesinje u četvrtak je registrovan prvi slučaj afričke svinjske kuge. Kako su javili iz Lokalnog kriznog centra za kontrolu i suzbijanje ove bolesti, pozitivan nalaz stigao je za svinju s jedne porodične farme, koja je nabavljena u Brčkom. Potom su zaražene svinje pronađene u općinama Bileća, Gacko, Ljubinje i Berkovići.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Savo Minić izjavio je jučer u Banjoj Luci da je u nekoliko općina u Hercegovini utvrđena prisutnost afričke svinjske kuge. Razlog tome je nelegalni promet životinja iz ugroženih područja, zbog čega će biti podnesene kaznene prijave. Minić je rekao kako je oko 70 svinja iz ugroženog područja transportirano u Hercegovinu, a nalazi su pokazali kako je više od 80 posto ispitanih svinja pozitivno na virus afričke kuge.

– Riječ je o klasičnom kršenju mjera i širenju bolesti te će biti podnesene kaznene prijave protiv svih koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti – poručio je Minić.

Dodao je kako od kraja sljedeće sedmice nastavljaju isplatu štete prouzročene afričkom svinjskom kugom.

– Donošenjem mjera uspjeli smo spasiti više od 5000 svinja, interventnim otkupom spasili smo više od 7000 najkvalitetnijih svinja, a permanentno provodimo i aktivnosti koje se odnose na nelegalan promet životinja – rekao je Minić.

Naveo je kako je do sada eutanazirano oko 48.000 svinja u RS-u. Republički veterinarski inspektor RS-a Vladimir Milijević upozorio je kako se prilikom transporta svinja mora imati potvrdu o zdravstvenom stanju životinja ili da dolaze iz nezaraženog područja.

– U suprotnom, kazna za pravnu osobu iznosi od 3000 do 9000 KM, za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 1500 KM, koliko i za fizičku osobu te za samostalnog poduzetnika – od 1000 do 3000 KM – rekao je Milijević. Naglasio je kako će svi koji budu uhvaćeni u nelegalnom transportu dobiti kaznene prijave.

Podsjetimo, afrička svinjska kuga stigla je u BiH ove godine. Prvo žarište zabilježeno je u općini Šamac, da bi se proširila širom Semberije. Zbog ove neizlječive zarazne bolesti eutanazirani su hiljade svinja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija