Zastidjeli se Vučića: Vakcine i sva naša nemoć

Pored totalnog nesnalaženja u procesu nabavke vakcina, najveći šamar bosanskohercegovačkim vlastima je činjenica da je prve doze najtraženije bočice na planeti u FBiH donirao predsjednik Srbije Aleknsandar Vučić.

On je, kako je i navikao od svega napravio spektakl. Lično je dostavio donaciju od 5.000 doza, koje će se rasporediti na teritoriji entiteta FBiH, a sve je pratilo desetak novinara i iz Srbije. Bosna i Hercegovina je nevoljko, ali ipak suzbijena u ćošak nemoći prihvatila vrijednu pomoć iz Srbije.
Prihvatila je pomoć od istog onog Vučića koji je prije pola godine odbio pomoć BiH od 50.000 eura za Novi Pazar koji se u jednom trenutku nalazio u teškoj situaciji. Obrazložio je to kao uvredu.

Danas u Sarajevu ipak samo pozitivne poruke. Članovi Predsjedništva su se zahvalili na pomoći najavljujući možda neke bolje dane u odnosima dvije države.

Dio sumnje na “kvalitet” donacije bacio je detalj sa sjednice Vijeća ministara gdje je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković kazala da prije upotrebe zahtjeva da Agencija za lijekove odobri ovu pošiljku, pod izgovorom da se radi o vakcinama proizvedenim u Indiji.

Drugim riječima Vučić je ovim činom udario na ponos i čast našim vlastima (ako je to izvodivo), pa je valjda pokušaj Turković trebao barem malo skrenuti pažnju sa tog čina kako bi se bacio djelić sumnje na donirani paket. Sve je ubrzo razjašnjeno i potvrđeno da se radi o vakcini AstraZeneca koja se samo proizvodi u Indiji pod njihovom licencom.

Pažnju na to je skretala upravo Bisera Turković, koja je za portal Klix.ba jasno kazala da nije problem nabaviti Covishield iz Indije, ili ruski Sputnik te da je to relativno lako, ali eto nismo to nabavili “jer se držimo onoga što su odobrile EU i Amerika”, piše Klix.

I dok se većina zemalja svijeta borila da nabavi bilo kakve vakcine kako bi spasili svoje građane, naše vlasti su čekale isključivo COVAX. Postoje primjeri poput Mađarske, koja je iako članica EU nabavila ruske vakcine.

Vučiću se u cijelom procesu ukazala prilika i on je ovu donaciju jasno iskoristio za svoje nametanje u regiji. Slične pakete donacije dostavio je ranije i Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

I šta je bh. vlast u ovoj situaciji mogla uraditi nego ušutiti i zahvaliti se na pomoći. A za to su sami krivi. Nije ni Vučić ni Evropa ni COVAX. Krivi su što već u novembru nisu organizirali sastanke i dogovorili efikasnu reakciju u procesu nabavke vakcine. Umjesto toga nonšalantno su čekali i isključivo se oslanjali na COVAX, a kada su postali svjesni da se svako za sebe bori kako umije i zna, onda je već bilo kasno.

Sada su dovedeni pred svršen čin da prime milostinju i to od Aleksandra Vučića, kojem se ima mnogo toga zamjeriti i reći kada je u pitanju odnos prema prošlosti. A Vučić je bh. vlasti doveo u takvu poziciju da ga ne mogu odbiti i dodatno se poigrati sa zdravljem ljudi. Sve što su mogli uraditi danas je zahvaliti se i poželjeti da ovaj dan što prije prođe. A ko je kriv što do sada nismo imali nijedne doze vakcine, vjerovatno najviše Vijeće ministara, državni parlament, ali i entitetska vlast.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79