Zaštita najmlađih: U Tuzli pokušavaju stati u kraj prosjačenju djece

Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih vidova eksploatacije djece potpisan je zvanično danas u Tuzli.

Protokol su potpisali gradonačelnik Tuzle, ministar unutrašnjih poslova TK, direktorica Centra za socijalni rad Tuzla, direktor Dom zdravlja Tuzla, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola grada Tuzle i direktorica Udruženja “Zemlja djece” Tuzla.

Na izradi Protokola u proteklih devet mjeseci intenzivno je radila multisektoralna Radna grupa, koju su činili predstavnici pomenutih institucija i organizacije, te osnovne škole “Mejdan”, “Podrinje” i Kiseljak te Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost”.

“Radi se o projektu ‘Jačanje državnih i lokalnih kapaciteta u borbi trgovine ljudima u BiH’ koji se implementira od strane World Vision BiH, u partnerstvu sa Udruženjem ‘Zemlja djece u BiH’ i NVO Kali Sara, a uz podršku Državnog sekretarijata SAD-a”, rekao je Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

Još 2014. godine ovakav protokol potpisan je na kantonalnom nivou i on je dao smjernice u kojem pravcu nadležna tijela trebaju postupati. U periodu od 2015. do 2019. godine statistički podaci su pokazali da je u Tuzli za skoro 80 posto smanjen obim prosjačenja. U tom periodu je evidentirano 257 djece u prosjačenju, od čega je 74 djece smješteno u prihvatni centar. Danas potpisanim dokumentom je definisana svaka moguća situacija sa terena.

“Protokolom smo uvezali sve institucije koje su u sistemu zaštite djece u smislu zaštite od eksploatacije. Sada znamo kada koja institucija i u kojem momentu treba djelovati, kada njena nadležnost prestaje, a kada dijete preuzima druga institucija u smislu zaštite djece od trgovine ljudima”, pojasnila je Mirsada Bajramović iz UG Zemlja djece Tuzla.

Ona je dodala da protokol daje i jasnu zaštitu profesionalcima koji rade sa tom djecom, a koji mogu biti sankcionisani ako nisu postupili po smjernicama. Ovo udruženje već godinama se susreće sa problemom djece koja su žrtve trgovine ljudima i žrtve radne eksploatacije, a koje je do sada identificirao i radio na prevenciji, mobilni tim.

“Tim redovno obilazi mjesta gdje se djeca sakupljaju, gdje postoji mogućnost da su eksploatisana, a te akcije provodi i planski i ad hoc. U zadnje vrijeme smo primjetili da ima djece na ulici. Mobilni tim zasjeda i planira djelovanje na ulici”, ističe Bajramović i dodaje da udruženje svakodnevno radi sa djecom koja su u visokom riziku da postanu žrtve ili su već eksploatisana. Ta djeca, kada izlaze iz sigurne kuće, prolaze proces rehabilitacije i resocijalizacije kroz usluge dnevnog centra u udruženju.

Protokol je već dao rezultate pa je donesena pravosnažna presuda za roditelja koji je tjerao dijete na prosjačenje od pet godina, a postoji i nepravosnažna presuda od deset godina zatvora, također za roditelja počinitelja, koji je eksploatisao svoju djecu na ulicama, pišu Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79