Regija BiH Zašto banke u BiH ne plaćaju PDV, šta može donijeti uvođenje poreza...

Zašto banke u BiH ne plaćaju PDV, šta može donijeti uvođenje poreza na njihov ekstraprofit?

Nekoliko zemalja Evropske unije uvelo je porez na ekstraprofit banaka, a o toj opciji ozbiljno razmišljaju i u susjednoj Hrvatskoj.

S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini djeluju mahom inostrane banke, da li bi došlo do eventualnih negativnih posljedica za klijente u BiH?

– Teoretski da, ali za jedan određeni, relativno duži vremenski period. Velike finansijske institucije rade raspodjelu troškova, i ako procijene da se na jednom tržištu bilježi konstantan pad, između ostalog reagovat će i na način da podignu cijenu svojih usluga na drugim tržištima.

No, to se u u dogledno vrijeme neće desiti u BiH – objašnjava za Faktor Admir Čavalić, federalni zastupnik Stranke za BiH i predsjednik Odbora za ekonomiju i finansijsku politiku Parlamenta Federacije BiH.

Ističe da je trenutno mnnogo važnije pitanje razbiti bankocentričnost finansijskog sektora.

– Imamo 23 banke u BiH i one drže finansijski monopol u državi. Nužne su promjene, u prvom redu trebalo bi se razmisliti o osnivanju investionih fondova – naglasio je Čavalić.

Banke u BiH ne plaćaju porez na dodatnu vrijednost (PDV). Zašto?

– To je odluka vlasti BiH i Uprave za indirektno oprezivanje. Radi se o njihovom diskrecionom pravu. S druge strane, banke plaćaju određene poreze koji proizlaze iz fiskalnih i parafiskalnih nameta – kaže naš sagovornik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM