“Zašto bih vozio za bh. firmu kad mogu za slovensku. Kamion je kamion, a plata i dnevnica je u eurima”

U protekle tri do četiri godine više od 5.500 profesionalnih vozača napustilo je BiH, a sa uvođenjem jedinstvenih digitalnih vozačkih dozvola taj broj će rasti, što će otežati ionako teško poslovanje.

Ovo je rekao predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić.

Grbić je rekao da je do sada zabilježen masovni odliv vozača sa vozačkim dozvolama Srbije, koje su dio jedinstvenog digitalnog sistema, u zemlje EU.

On je naveo da se vozači odlučuju na odlazak iz BiH zbog opšteg stanja, ali i brojnih poteškoća prilikom obavljanja posla, poput velikih gužvi i zadržavanja na graničnim prelazima.

– BiH već nedostaje vozača, dovoljno je da pogledate javni gradski prevoz u kojem autobuse voze penzioneri – rekao je Grbić.

Grbić je rekao da na američkom tržištu vlada velika potražnja za profesionalnim vozačima kojima je dnevnica i do 360 dolara, dodajući da je i zemljama EU potrebno oko 50.000 vozača.

Podsjećamo, namjera Evropske komisije je da sve članice EU uvedu jedinstvenu digitalnu vozačku dozvolu. Ovaj prijedlog stiže u okviru paketa zakona o drumskoj sigurnosti, a uvođenje prve digitalne vozačke dozvole na svijetu olakšaće priznavanje dozvola između država članica EU, te pojednostavljenje procedura prilikom zamjene ili produženja ovog ličnog dokumenta piše Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79