Zašto Bosna i Hercegovina ovoliko kasni s nabavkom vakcina?

Novi dan, nova obećanja – Bosna i Hercegovina ima ponudu za kupovinu veće količine cjepiva, i to viškove iz Poljske i Bugarske.

Novost je i da će institucije Bosne i Hercegovine, entiteta, Brčko distrikta, županije – moći u izravnu nabavku cjepiva od proizvođača, jer su mijenjana dva zakona.

No, isplivalo je jedno pitanje. Ako nije bilo po slovu zakona, kako je Republika Srpska nabavila Sputnjikovo cjepivo?

Trista tisuća doza Astrazeneka injekcija Bosna i Hercegovina bi mogla kupiti od Poljske, dok bi dio viškova koje ima mogla preprodati i Bugarska.

To su nove informacije ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

BISERA TURKOVIĆ, ministrica vanjskih poslova BiH

Da kupimo po onoj nabavnoj cijeni po kojoj su oni kupili. Dakle, nema nikakvog uvećanja te cijene, nema nikakve dodatne trgovine. Ono pošto su kupili 300 tisuća doza su spremni prodati.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine su sinoć, jednoglasno, dodali nove članke Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o lijekovima.

Idući tjedan amandmani će se naći u Domu naroda, ali potpora nije upitna. U izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama dodati su ugovori o nabavci za potrebe imunizacije.

Što se tiče lijekova, Vijeće ministara je određeno kao nadležno tijelo koje će, u slučajevima stanja nesreće, davati dozvolu institucijama za izravnu nabavku od proizvođača.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, vlade entiteta, kantona i Brčko Distrikta, ili drugi javni organ u Bosni i Hercegovini, po ovlastima Vijeća ministara, uz suglasnost Agencije za lijekove, može nabavljati sredstyo za imunizaciju kroz izravne ugovorne odnose s proizvođačima lijekova, te iste uvoziti u Bosnu i Hercegovinu putem pravnih osoba koje su od Agencije pribavile dozvolu za promet lijekova.

Zanimljivo, u neslužbenim razgovorima sa stručnjacima, ostaje nejasno što je to omogućeno dopunama ova dva zakona, a da već nije bilo moguće.

Najveća novost je da se Vijeću ministara daju šire ovlasti jer je on taj koji će davati suglasnost da entiteti, županije i druge institucije izravno kupuju cjepivo od proizvođača.

Upućeni smatraju da bi to dodatno moglo usporiti procedure. Republika Srpska već je nabavila cjepivo Sputnjik upravo po ovom principu.

Kako, ako nije bilo po zakonu koji je do sad bio na snazi? Bivši ravnatelj Agencije za javne nabavke tvrdi da jest.

ĐENAN SALČIN, bivši ravnatelj Agencije za javne nabave

Zakon nije branio i nije spriječavao nikoga da izvrši izravnu nabavku. Zakon ne može eksplicitno navesti sve navode ali evo, ne znam je li se itko obraćao Agenciji za javne nabavke vezano za to tumačenje.

Veledrogije, posrednici, koje su uglavnom vrlo obazrive da uđu u ovaj posao zbog tereta odgovornosti, i dalje ostaju glavna karika.

Iz “Krajinagroupa”, koji nabavlja Sputnjik za Republiku Srpsku, dobili smo potvrdu da su organi Federacije BiH stupili s njima u kontakt, bez otkrivanja više detalja.

Blizu nabavke “Astrazeneka” cjepiva je i veledrogerija Sarajevo/Tuzlafarm.

Ići će na opciju interventnog uvoza, institucije su napokon stale iza njih, a sada čekaju odobrenje federalnog Ministarstva zdravstva.

A ako se stvari pomjeraju s mrtve tačke, javnost opravdano pita: Što se do sada čekalo?

Ako su zakoni bili prepreka, zašto nisu ranije mijenjani? Ako se znalo da je većina država još prošle godine krenula u izravne pregovore, jer je od početka bilo jasno da će uvjete i cijene cjepiva nametati proizvođači i tržište, zašto je Bosna i Hercegovina ovoliko zakasnila?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79