Zašto Dodik onemogućava bh. građanima da putuju s ličnim kartama?

Lideri zapadnog Balkana su u Berlinu 3. novembra 2022. godine na “Western Balkans Summitu”, u okviru Berlinskog procesa, potpisali tri regionalna sporazuma o mobilnosti koja trebaju omogućiti: slobodno kretanje s ličnim kartama u regionu, priznavanje visokoškolskih diploma i kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema vize

Potpisnici tri sporazuma su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija. Regionalno vijeće za saradnju (RCC) je sa svim stranama dvije godine radilo na koordinaciji ovih sporazuma.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) je u svojoj izjavi, povodom sklapanja ova tri sporazuma, istakla da je ovo događaj od ključnog značaja za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta, ali i za integraciju zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU piše Avaz

Ipak, u slučaju Bosne i Hercegovine, moglo bi doći do zastoja svega zbog stavova Milorada Dodika. Predsjednik RS direktno je rekao da će odbiti sporazum koji bi podrazumijevao da građani Kosova mogu putovati u BiH s ličnim kartama.

– Krajem prošle godine u Banju Luku dolazi specijalni izaslanik Sarazin (Sarrazin), koji je tražio u pripremi za onaj Berlinski proces da mi prihvatimo da se, evo, ne prizna Kosovo, ali da prihvatimo da oni mogu da dolaze s ličnim kartama u BiH, što znači da nemaju vize, da nemaju ništa.

Pa šta je to nego neka vrsta priznanja – upitao je Dodik prije nekoliko dana, uz poruku kako Vijeće ministara neće primijeniti taj sporazum.
Veći borac

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, u skladu s predloženim dnevnim redom treće sjednice koja je održana 23. februara 2023. godine, trebalo razmatrati Nacrt sporazuma o slobodi kretanja s ličnim kartama na zapadnom Balkanu, međutim, zbog poznatog stava SNSD-a izjašnjavanje o ovoj tački dnevnog reda je odloženo.

I dok Dodik odbija ratifikaciju sporazuma zbog statusa Kosova, zanimljivo je da su proces ratifikacije tri sporazuma institucije Albanije, Crne Gore, Kosova i Srbije razmatrale istovremeno, kao paket sporazuma o mobilnosti, koji je istovremeno i potpisan.

Dakle, Dodik je izgleda postao veći borac za Kosovo od same Srbije. Kao što je, uostalom, nedavno protestirao protiv glasanja BiH za UN-ovu rezoluciju kojom se poziva Rusija da se povuče iz Ukrajine, a što je podržala i Srbija.

Priprema za EU

Berlinski proces je diplomatska inicijativa povezana s budućim proširenjem Evropske unije.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje koja ima za cilj revitalizirati multilateralne veze između zapadnog Balkana i određenih zemalja EU, kao i poboljšati regionalnu saradnju zemalja zapadnog Balkana u oblasti infrastrukturnog i ekonomskog razvoja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79