Zašto firme sa najviše novca ne daju radnicima pomoć?

Firme sa najviše novca ne daju radnicima pomoć

Holdina obećala, pa odustala od isplate 1.080 KM

Sve je izvjesnije da poslodavci koji su od početka pandemije koronavirusa najviše zaradili radnicima neće isplatiti 1.080 KM jednokratne pomoći. Naime, od kako su vlasti Federacije Bosne i Hercegovine donijele preporuku da poslodavci svojim radnicima smiju isplatiti do kraja godine 1.080 KM pomoći, a da taj iznos ne bude oporeziv samo rijetki su se odlučili na ovaj korak.

Među njima skoro da nema poznatih trgovinskih lanaca, apoteka i naftnih distributera, a svjedoci smo da su upravo ove tri djelatnosti najviše radili i zaradili u proteklom periodu. Razočarani radnici Holdine su za Crnu Hroniku izjavili da su dobili obećanje poslodavca da će im biti isplaćena pomoć, a od toga izgleda neće biti ništa.

– Preko noći su odlučili da se pomoć ne isplati. To je stvarno krajnje bezobrazno, posebno kada se uzme u obzir da je poslodavac itekako dobro zaradio i ove i svih prethodnih godina. Radili smo više nego ikad, pričaju radnici.
Ova isplata nije obavezna, već je dozvoljena kao mogućnost uz obavezu da takva isplata mora biti isplaćena odjednom što ne odgovara brojnim privrednicima kojima bi bilo lakše to realizovati kroz nekoliko isplata.

Do sada su, između ostalih, pomoć isplatili JP Pošte, Ceste FBiH, BH Telekom je isplatio radnicima 70 posto od 1.080 KM, a 80 posto su dobili radnici Željeznica FBiH.

Ponovo su radnici u privatnom sektoru uskraćeni i kolateralna šteta, a segregacija radnika privatnog sektora se nastavlja. Među privatnim kompanijama koje su pristupile po Uredbi Vlade FBiH su rijetke firme i to uglavnom one o kojima se i ne čuje često. Svaka čast firmama Grafotisak iz Gruda koji je za svojih 300-tinjak radnika isplatio po 1000 maraka, po 1000 maraka dobilo je i 125 radnika firme Miviko iz Posušja, kao i 66 uposlenika Neimaxa iz Visokog, dok je maksimalan iznos od 1080 dobilo 868 radnika firme Natron-Hayat iz Maglaja.

Do isteka roka Uredbe i iz Premier kladionica je najavljena isplata jednokratne pomoći u iznosu od 1080 KM, kao i iz firme DM.
Podsjećamo, rok za isplatu 1.080 maraka jednokratne pomoći je 31. decembar ove godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79