Zašto izgradnja žičare na Jahorini košta dvostruko više od sličnih u regionu: Jedan metar žičare košta 24 hiljade maraka!

Zašto izgradnja žičare na Jahorini košta dvostruko više od sličnih u regionu

Piše: Ljiljana Kovačević

Uprava Olimpijskog centra Jahorina, pokazalo se to mnogo puta do sada, sprovodi javne nabavke, ne onako kako to nalažu zakonom propisane procedure, već kako to odgovara interesnoj grupaciji okupljenoj u OC, kanališući dobar dio javnog novca u privatne džepove.

Italijanska kompanija „Leitner“ je favorit broj jedan OC Jahorina, pobjednik je na više od šest tendera i radila je poslove na Jahorini ukupne vrijednosti veće od 50 miliona konvertibilnih maraka. Ova kompanija je izgradila i gondolu Javor-Partizan, dužine 1.100 metara i na tom poslu inkasirala 16 mil KM (8,2 miliona evra). Koliko se radi o precijenjenom poslu najbolje govori podatak da je najduža gondola na svijetu, ona na Zlatiboru, dužine devet kilometara, koštala 13 miliona evra.

Firme „TNT“ i „Daos“ uputile su žalbu Uredu za razmatranje žalbi, koji je 19. maja ove godine poništio Odluku OC Jahorina i postupak vratio na početak. Međutim, uprava OC Jahorina ne mari za odluke Ureda za razmatranje žalbi i ne obustavlja postupak, čime je grubo prekršen Zakon o javnim nabavkama BIH, jer svaka žalba ima suspenzivno dejstvo dok se ne okonča postupak.

OC Jahorina, zanemarujući žalbe drugih firmi, 11. januara donosi odluku o izboru najboljeg ponuđača, kompanije „Leinter“, navodeći da se radi o ekonomski najpovoljnijoj ponudi, te da je ta kompanija navela da će žičaru izgraditi za DEVET dana, zbog čega je u ocjenjivanju ponude dobila dodatnih 40 bodova! Devet dana, tvrde eksperti, nije dovoljno ni da se zakopaju temelji za stubove žičare.

OC Jahorina potom, u aprilu, potpisuje ugovor sa „Leinterom“, mjenjajući rok za završetak radova na tri mjeseca. Nakon pet mjeseci, radovi na žičari još traju (svjedoče o tome fotografije za radilišta objavljene na FB stranici OC Jahorina 14. jula), a prema izvorima Žurnala, biće potrebno još najmanje tri mjeseca da žičara bude postavljena.

U cijelom slučaju zanimljivo je i to što Ured za razmatranje žalbi po obje žalbe („TNT“ d.o.o. i „Daos“ d.o.o,) poništava Rješenje ugovornog organa (OC Jahorina) i vraća na ponovljeni postupak, ali ne poništava sve akte koje je u ovom postupku donio OC, uključujući i odluku o izboru ponuđača kao i potpisani ugovor, a što je po zakonu bio obavezan. Ured za razmatranje žalbi kao razlog za to naveo je da im ugovorni organ nije dostavio „čitljivu dokumentaciju“ (dostavljena je skenirana), što je apsurd upravnog postupka. Naime, Ured za razmatranje žalbi je bio dužan, ukoliko se iz dostavljene dokumentacije ne može jasno vidjeti i utvrditi činjenično stanje, da od Ugovornog oragna zatraži originalnu dokumentaciju.

 

Tnt

Naravno, ovo se ne bi moglo desiti da OC Jahorina nema svog „pika“ u Uredu za razmatranje žalbi.

Tako je na scenu stupila Jelena Račić, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je u Ured za razmatranje žalbi imenovana prošle godine i koja je, prema izvorima Žurnala, po direktnom nalogu predsjednika Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljka Eleka donijela protivzakonito Rješenje – nije poništila odluku o izboru ponuđača i ugovor, mada je to bila obavezna po zakonu, s obzirom na to da se radi o bitnoj povredi Zakona o javnim nabavkama (suspenzivno dejstvo žalbe).

Firme „TNT“ i „Daos“ mogu sada da pred Sudom BiH pokrenu postupak protiv OC Jahorina i odgovornih iz Ureda za razmatranje žalbi. Naravno, radi se o dugotrajnom postupku, koji na kraju, kao u nekim ranijim slučajevima, može da bude okončan pokretanjem krivične odgovornosti ljudi iz uprave OC. Do tada na račune firme „Leinter“ leći će pozamašna količina novca za precijenjene radove na žičari Rajska dolina.

Poslovni portal Capital ranije je objavio da, ako se uzme u obzir da će žičara biti dugačka 708 metara, ona će po metru koštati nešto više od 24.000 KM.

Poređenja radi, „Leitner“ je ranije gradio žičaru od 1.510 metara na Popovoj Šapki, najpoznatijem skijalištu na Šar-planini u Sjevernoj Makedoniji, i ta investicija je iznosila 17,5 mil KM, odnosno oko 11.600 KM po metru.

Italijani bi trebali da grade i žičaru Kotor-Lovćen u Crnoj Gori dužine 3.900 metara. Ranije se spominjalo kako je projekat vrijedan 24,2 mil EUR, odnosno oko 12.000 KM po dužnom metru.
Za manje posla OC Jahorina „Leitneru“ uvijek plaća duplo više. Sve na račun građana Republike Srpske piše Žurnal

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79