Zašto je Bejtović još uvijek član UO ZZO KS?

Benjamin Bejtović član je Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, na tu poziciju imenovala ga je Vlada Kantona Sarajevo kao visokopozicioniranog člana Naše stranke, čiji je predsjednik premijer Vlade KS Edin Forto.

Iako je upravo u poliklinici u vlasništvu Benjamina Bejtovića i njegove supruge Jasmine izvršena operacija djevojčice Džene Gadžun koja je nakon nekoliko dana u komi i preminula, niko od nadlžnih se ne oglašava po ovom pitanju.

Niti je sam Bejtović podnio ostavku na ovu poziciju kao moralni čin nakon što je inspekcija utvrdila nepravilnosti i nakon samog događaja, niti je Vlada Kantona Sarajevo, a ni ministar zdravstva KS Haris Vranić, podnio inicijativu za njegovu smjenu sa ove pozicije.

Zatražena smjena Benjamina Bejtovića sa pozicije člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS

Kako nezvanično saznaje Faktor, na narednoj sjednici Skupštine KS bit će podnesena inicijativa za smjenu Benjamina Bejtovića sa funkcije člana UO Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Pitali smo u Ministarstvu zdravstva KS da li će ministar zdravstva Vranić podnijeti inicijativu za Bejtovićevu smjenu s obzirom na aktuelna dešavanja i utvrđene nepravilnosti u radu poliklinike Bejtović, međutim odgovor nismo dobili.

Naime, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo vršila je nadzor u privatnim ordinacijama čiji su ljekari bili uključeni u slučaj djevojčice iz Kaknja, a među njima je i vršen nadzor u privatnoj stomatološkoj ordinaciji Bejtović.

– Tokom nadzora inspektorima je predočeno rješenje Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo kojim je dr. Jasmini Bejtović odobreno obavljanje privatne prakse u stomatoloskoj ordinaciji pod nazivom Privatna stomatoloska ordinacija Bejtović. Djelatnost ordinacije je pružanje polivalentnih stomatoloških usluga iz oblasti opće stomatologije. U momentu nadzora utvrđeno je da je iznad ulaza u subjekt nadzora istaknut natpis Poliklinika Bejtović, a sa lijeve strane pored ulaza natpis Privatna stomatološka ordinacija Bejtović. Utvrđeno je da istaknuti naziv Poliklinika Bejtović nije u skladu sa naprijed navedenim rješenjem nadležnog Ministarstva zdravstva – naveli su iz Inspekcije, te dodali:

– lnspekcijskim nadzorom utvrđeno je da su prostor i kadar u ordinaciji u skladu sa zakonskim propisima, za odobrenu djelatnost prema rješenju Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Istakli su iz KUIP-a da kada je u pitanju medicinsko-tehnička oprema nije predočen zaključen ugovor o servisiranju, kako je propisano članom 8 Pravilnika o uvjetima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uvjetima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenorn ustanovorn (“Sl. novine FBiH”, broj 104/13, J 6/ J 4 i 66/ J 5).

Kako su ordinacije Bejtović, Rožajac i Halimić radile nezakonito?

– Izvršen je uvid u protokol bolesnika, te je konstatovano da je vođen nepotpuno, a pojedine zdravstvene usluge nisu propisno ovjerene pečatom i potpisom ordinarijusa. U trenutku nadzora, dr. Jasminu i Benjamina Bejtovića inspektori su upoznali da imaju saznanja o sačinjenom ugovoru između Privatne oftalmološke ordinacije Dr. Halimić, Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola “Prim. dr. Suad Rožajac” i PSO “Bejtović” od 1. oktobra 2020.

Navedenim ugovorom u članu 5 navedeno je:

– Zakupodavac (PSO “Bejtović”) obavezao se da osigura potreban prostor / operacionu salu, termokauter-bipolar i monopoiar, sanger-aspirator / i anesteziološku opremu kao i potrošni materijal neophodan za kvalitetno obavljanje obaveza preuzetih od izvršioca usluge (Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola “Prim. dr. Suad Rožajac”). Zakupodavac se obavezuje da će redovno servisirati i atestirati anesteziološku opremu.

Inspektori su upoznali imenovana lica, da u momentu vršenja inspekcijskog nadzora 12. novembra 2021. godine u Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola “Prim. dr. Suad Rožajac” inspektorima nije predočena dokumentacija o opremi koja je predmet gore navedenog ugovora.

– Navedeni ugovor su ugovarali i potpisivali dr. Benjamin Bejtović, dr. Jasmina Halimić i dr. Suad Rožajac i nemam više komentara – kazala je dr. Jasmina Bejtović očitujući se na zapisnik.

Dr. Benjamin Bejtović kazao je sljedeće:

– Što se tiče tripartitnog ugovora, pregovore sam sa dr. Rožajcem i prof. Halimić vodio ja, nakon čega je dostavljen od dr. Rožajca ugovor na potpisivanje: U ime PSO Bejtović ugovor sam potpisao ja, Benjamin Bejtović neupućen u član 5. predmetnog ugovora. Kupovinu predmetnog anesteziološkog aparata sam organizovao ja, legalnim kupoprodajnim ugovorom sa firmom koja je prodala navedeni aparat. Aparat je dat na korištenje prim. dr. Suadu Rožajcu i smješten u prostorije koje on koristi kao zakupoprimac. U nekoliko navrata na osnovu medijskih poruka firme za verifikaciju Verlab, sugerisao sam dr. Rožajcu da je potrebno aparat verificirati kao jedini ispravni način, što nije provedeno i nemam nikakav dokaz o verifikaciji predmetnog anesteziolološkog aparata – kazao dr. Bejtović.

Na osnovu gore navedenih izjava zaključuje se da je predmetna anesteziološka oprema, vlasništvo Jasmine i Benjamina Bejtovića, te da su se obavezali naprijed opisanim tripartetnim ugovorom, u čl. 5. kao zakupodavac “da će redovno servisirati i atestirati anesteziološku opremu”, a što je suprotno izjavi dr. Benjamina Bejtovića gdje navodi “U nekoliko navrata na osnovu medijskih poruka firme za verifikaciju Verlab, sugerisao sam dr. Rožajcu da je potrebno aparat verificirati kao jedini ispravni način, što nije provedeno.”

Ističe se da tokom službene kontrole zdravstvenoj inspekciji nisu predočeni dokazi o tehničkoj ispravnosti anesteziološkog aparata, termokauter-bipolar i monopolar i sauger-aspiratora.

Dr. Jasmina Bejtović inspektorima je kazala kako “ordinacija Bejtović nema ništa sa protokolom bolesnika drugih zdravstvenih ustanova ili ordinacija, tako da nemamo ni taj protokol”.

Kako u momentu nadzora u PSO “Bejtović” protokol hirurških operacija u općoj anesteziji nije predočen, kao ni u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji “Dr. Halimić”, inspektori su konstatovali da protokol hirurških operacija u općoj anesteziji nije ni vođen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79