Zašto je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović podnio ostavku?

I kako je to do sada uvijek bivalo nakon smjene vlasti odnosno vlada u kantonima u Federaciji BiH, klupko se počne odmotavati i počinju smjene. Najprije upravnih i nadzornih odbora, a nakon toga i direktora, javnih preduzeća, ustanova, škola i drugih institucija, o čemu smo već kada je Tuzlanski kanton u pitanju izvještavali. Neusvajanje izvještaja o radu i poslovanju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, jedne od vodećih zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini za prošlu godinu, na jučerašnjoj sjednici Vlade, bio je okidač da njen direktor prof.dr. Vahid Jusufović ne čeka smjenu, koja bi zasigurno uskoro uslijedila. Sam je jučer novom Upravnom odboru potpisao i podnio ostavku.

Novi Upravni odbor UKC-a Tuzla imenovan je na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona krajem februara ove godine i tada se već dalo naslutiti da prof.dr. Vahid Jusufović neće ostati direktor ove ustanove. No, iznenađuje podatak da je taj isti Upravni odbor na jednoj od sjednica bio suzdržan za izvještaj o radu i poslovanju UKC-a za 2020. godinu koji je proceduralno upućen Vladi. Vlada ga nije usvojila, a Jusufović je već tada znao šta to znači. Bez obzira na sve prepreke, i one zdravstvene prirode, radio je svoj posao.

„Tamo je pedeset metara odavdje angiosala. Ja sam iz angiosale izlazio sa tri stenta i vraćao se na posao. Ne zato što sam ja heroj, već zato što sam osjećao odgovornost, a to je bio april prošle godine gdje smo bili i angažovani i uplašeni da se ovo ne raspe, da ne dođe do problema“, priča prof.dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC Tuzla u ostavci.

Ni ministar zdravstva, ni premijer TK nisu se obratili novinarima nakon jučerašnje press-konferencije, a informacija o neusvajanju izvještaja o radu UKC-a je bila nepotpuna. Pojašnjenje smo tražili od ministra zdravstva Bože Jurića, koji se nakon telefonskog razgovora obećao javiti i pojasniti nam situaciju, što do zaključenja ovog priloga nije uradio.

„ Onda dođete da vam ljudi postavljaju takva nekorektna, neadekvatna i u nekim slučajevima vrlo tendenciozna pitanja. Ja sam u toku sjednice vidio da je odluka o tom izvještaju o radu donešena ranije. Da je bio zlatan, on ne bi bio usvojen“, kaže prof.dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC Tuzla u ostavci.

A ovako je ministar Jurić nedavno pojasnio smjenu Upravnog odbora UKC-a Tuzla. Razlog su propusti.

„Učinjeni su određeni zakonski propusti u provođenju procedura, taok da je izvršena smjena Uporavnog odbora“, tvrdio je dr. Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Iako prošle godine nije obnašao funkciju ministra, prema Jurićevoj izjavi iz februara nije bilo propusta u radu direktora Jusufovića.

„Uh. Bilo je puno problema tokom prethodne godine vezano za koronu i za pandemiju i za sve. Generalno je situacija bila izazovna tako da ne bi mogao naći neki značajan propust u radu“, kazao je tada dr. Božo Jurić.

S propustima ili bez njih, stranačkom raspodjelom, mjesto direktora je pripalo Pokretu demokratske akcije, tako da na tu poziciju najvjerovatnije dolazi dr. Alen Kamerić, jedan od bivših ministara zdravstva i nekadašnji načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla. Uz sve, tri od sedam članova novog Upravnog odbora UKC-a Tuzla u međuvremenu su postali vršioci dužnosti načelnika klinika ove zdravstvene ustanove, što je do sada nezabilježen slučaj.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79