Zašto je disciplinski osuđena i razriješena dužnosti Gordana Tadić?

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić nepravosnažno je disciplinski osuđena i razriješena dužnosti, ali ne i suspendovana do kraja drugostepenog disciplinskog postupka. Mnogi smatraju da je Tužilaštvo koristila za političke obračune, te da je pokretala istrage i podizala optužnice protiv političkih protivnika HDZ-a i SNSD-a. Ipak, to Tadić nije koštalo pozicije glavne tužiteljice, bez te funkcije mogla bi ostati zbog samovolje i selektivnog biranja tužilaca.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, kriva je, utvrdila je to Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH.

“Iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 8. ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i tačka 17. ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća’ Zakona o VSTV-u BiH.”

No, Tadić, do pravosnažnosti odluke Drugostepene disciplinske komisije, nije udaljena sa funkcije glavne tužiteljice, koju će nastavljati obavljati sve dok ne bude okončan žalbeni postupak. To je do sada nezabilježena praksa u domaćem pravosuđu. Konkretno, Tadić je počinila disciplinske prekršaje zloupotreba TCMS sistema, odnosno automatske dodjele krivičnih predmeta i sigurnosne provjere. Da se ne koristi TCMS sistem u Tužilaštvu BiH, priznala je i sama Tadić na sjednici Privremene istražne komisije državnog parlamenta:

“Istakla bih da se može raditi na unaprjeđenju TCMS sistema koji također ide preko Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i koji ne može pratiti složenu organizacionu stukturu Tužilaštva Bosne i Hercegovine”.

To je na sjednici Istražne komisije potvrdio i predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija: “Ono što mogu reći za Tužilaštvo BiH i neprimjenjivanje tog sistema u dodjeli predmeta je da imam inforamciju da je to tačno. UDT je detektovao taj problem”.

Loša praksa državnog tužilaštva naišla je na opravdanu kritiku članova Istražne komisije.

“Tužilaštvo BiH je puno zloupotreba, puno nezakonitih radnji i kao najdrastičniji primjer je da glavna tužiteljica Tužilaštva BiH kod dodiele predmeta ne koristi CMS sistem”, kazao je član Privremene istražne komisije Dragan Mektić (SDS).

Za Mirjanu Marinković-Lepić (NS) to je frapantno.

Umjesto automatskog TCMS sistema, postupajuće tužioce bira menadžment Tužilaštva BiH s Gordanom Tadić na čelu. Ona vrši selekciju podobnih tužilaca i potpuno kontroliše tužilačke predmete. Dokumenti dokazuje na koji način Tadić raspoređuje predmete podobnim tužiocima bez obaveznog TCMS sistema.

„Vidimo da da su se ručno dodjeljivali predmeti, tako da je to davalo mogućnost za određene malverzacije“, objašnjava Marinković-Lepić.

Lagumdžija navodi kako se sudije i tužioci bez pravog razloga isključuju iz dodjele i da se na taj način predmet vuče na sudiju i tužioca koji je podobniji.

Privilegovani tužioci koji su dobijali ključne predmete su Oleg Čavka, Vedrana Mijović, Merisa Nurkić, Džermin Pašić i Dubravko Čampara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79