Zašto je lider SNSD-a nervozan: Tužilaštvo RS među rijetkim entitetskim institucijama koje su se suprostavile Dodiku

Milorad Dodik već duže od 15 godina vedri i oblači u entitetu Republika Srpska. Gotovo je nemoguće pronaći instituciju koja se usprotivila lideru SNSD-a, ali se sve promijenilo nakon ubistva načelnika krim policije u Prijedoru Radenka Bašića.

Prvi čovjek politike u RS-u godinama je bio bezbrižan jer je imao apsolutnu kontrolu nad pravosuđem u RS-u, ali i onom na državnom nivou, na čijem je čelu godinama sjedio Milan Tegeltija, sadašnji Dodikov savjetnik. Nije se lider SNSD-a mnogo brinuo za brojne afere u kojima se našao, jer su silne prijave i predmeti vješto bili čuvani u ladicama državnog pravosuđa.

Iako je priča o spornoj kupovini vile na Dedinju, koju je Dodik pokrivao naknadnim kreditom u Pavlović banci, stara godinama, tek nedavno je ponovo aktualizirana pa je i Dodik morao put državnog tužilaštva na saslušanje.

Međutim ono što je prilično indikativno u cijelom procesu je svojevrsna nervoza čelnika SNSD-a, koji je nedavno otvoreno kritikovao Tužilaštvo Republike Srpske, optužujući Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i entitetsko javno tužilaštvo za opstrukciju u otkrivanju ubice načelnika policije. Dodik se pozvao na informacije koje je navodno dobio u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS-a.

Potom je uslijedila verbalna rasprava. Prvo je Tužilaštvo odgovorilo Dodiku poručivši da iznosi neistine te da direktno ugrožava istragu. Dodaju da su “navodi koje je iznio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine usmjereni na omalovažavanje rada tužilaštava, pa čak i na targetiranje pojedinih tužilaca od strane pojedinih državnih struktura, sa ciljem stavljanja pod kontrolu tužilaštava i određenih djelova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nisu pod političkim uticajem”.

Dodik se potom još jednom oglasio i pozvao Tužilaštvo da radi, ali ih je ponovo prozvao, ali ovaj put za slučaj ubistva Davida Dragičevića. Upravo je ova komparacija simptomatična, jer je upravo Dodik prethodnih godina optuživao opoziciju da koristi slučaj Dragičević za političke poene.

Izborna je godina i Dodiku nikako ne odgovara izuzetno narušena sigurnosna situacija, s obzirom da je vlast u tom entitetu, pa je svoju nervozu ovaj put usmjerio na entitetsko tužilaštvo. Odgovor koji je Dodik dobio je definitivno rijetkost s obzirom da u posljednjih 15 godina koliko SNSD vlada u tom entitetu nije bilo institucije koja bi se lideru vladajuće stranke usprotivila.

Sve to ukazuje da Dodik itekako gubi kontrolu i apsolutističku vlast koju je zaveo, a isto tako da u RS-u još uvijek ima onih koji su dovoljno hrabri da mu se suprostave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79