Zašto je najniža plaća u RS-u 900 KM, a u FBiH 619: Moralo se slušati Dodika, ali bit će gašenja preduzeća

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine minimalna plaća će u 2024. godini, odlukom Vlade FBiH donesenom krajem decembra, iznosi 619 KM.  

S druge strane, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska minimalna plaća je 900 KM. Otkud takva razlika, je li u RS-u (ne)vidiljivi ekonomski bum, projicirana visoka stopa privrednog rasta u 2024. godini, zašto je Vlada FBiH minimalnu plaću podigla za svega 23 KM?

– Dva su razloga zašto je minimalna plaća u RS-u 900 KM. Prvi je politički, predsjednik RS-a Milorad Dodik je svojom najavom da će minimalna plaća iznositi 1.050 KM “natjerao” Vladu RS-a da izvuče više od realnog i ekonomski opravdanog, pa se došlo do iznosa od 900 KM. Oni su ga morali poslušati, doduše ne u potpunosti, donijevši odluku bez konsultacija sa poslovnom zajednicom.

Drugi je što povećanom plaćom vlast očekuje veći priliv novca od doprinosa – kaže za Faktor Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i ekonomski analitičar iz Banje Luke.

Naprotiv, desit će se suprotno, tvrdi naš sagovornik.

– Ovaj potez predstavljat će veliku štetu RS-u. Poslodavci su kazali da to neće moći isplaćivati i da je gornja granica 750 KM, što je prema njihovim analizama, realno. Iznos od 900 KM nije realan i nema sumnje da će zbog nemogućnosti isplate doći do masovnog otpuštanja radnika i gašenja preduzeća. Što se tiče FBiH i odluke da minimalna plaća bude 619 KM, ona je mudrija i pametnija, ima ekonomsko uporište – ističe Pavlović.

I sam Dodik svjestan da će biti problema u provođenju ove odluke kazao je da će entitetske institucije “određenim mjerama pomoći poslodavcima čije poslovanje, zbog povećanja minimalca, bude ugroženo”.

– Pomoći ćemo mjerama koje su moguće. Tačno ćemo znati kakvi su efekti na neko preduzeće i pomoćit ćemo tom preduzeću – obećao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79