Zašto je policija u Banjaluci popisivale učesnike protesta protiv nasilja nad ženama

Zašto je policija u Banjaluci popisivale učesnike protesta protiv nasilja nad ženama


U prošli petak u dvadeset gradova širom Bosne i Hercegovine održna su spontana okupljanja u znak solidarnosti sa ubijenom ženom iz Bihaća. Taj dan policija je jedino u Banjaluci legimilisala i popisivala okupljenje insistirajući da se zna ko je organizator okupljanja. Kako je skup nastao kao spontano okupljanje popisani su članovi civilnog sektora iz Banjaluke, a na pitanje policajci zašto mu trebaju ta imena on je odgovorio da “tako traži njegov šef”.

Iz PU Banjaluka rekli su nam da su policijski službenci Policijske stanice Banja Luka-Centar, 14.10.2022. godine, od 15.15 do 16.00 časova na Trgu Krajine vršili fizičko obezbjeđenje javnog skupa u organizaciji udruženja građana ”Oštra nula” na kome je prisustvovalo oko 70 građana.

“Policijski službenici su ostvarili kontakt sa organizatorom navedenog janog skupa, koji je protekao uredno.”, rekli su za BUKU iz PU Banjaluka.

Milica  Pralica, iz Udruženja Oštra nula, rekla je da imajući u vidu da živi u Banjaluci nije iznenađena zbog onoga šta se desilo, jer se ovde konstantno vrši pritisak na građane kada izađu na ulicu, bilo da je to zastrašivanje u vidu legitimisanja ili policijske represije i nasilja kakvu smo imali u slučajevima protesta od Picinog parka do Pravde za Davida.

“Na primjer u drugim gradovima u RS gdje su građani izašli na ulicu policija je samo obezbjeđivala skup bez legitimacije učesnika. U Sarajevu su građani blokirali ulicu i imali protestnu šetnju, odnosno skup u pokretu i policija i nadležne institucije nisu reagovale”, rekla je za BUKU Pralica.

Dodaje da je zanimljivo to što je policajac legitimisao tj. prišao da legitimiše ljude koji su u Banjaluci prepoznati kao aktivisti, nije prišao nikome od građana koji su se okupili.

“Vjerovatno pretpostavljajući da smo mi organizatori, što jeste problematično, jer to znači da gdje god se pojave građanski aktivisti oni odmah po difoltu predstavljaju i organizatore događaja iako to nisu. Sa druge strane bilo je građana koji su prišli i rekli da niko od nas koji se legitimišu nije organizator, da skup nema organizatora i da ako hoće da legitimišu treba legitimisati sve nas koji smo na Trgu na šta su policajci odgovorili neka ovo je dovoljno. Za šta je dovoljno i kome, to ne znamo i to je problem… Uredu da je policija obezbjeđivala skup i reagovala u slučaju incidenta, narušavanja javnog reda i mira, napada na okupljene građane, ali iz čista mira legitimisati okupljene jeste problematično i jeste vrsta pritiska”, smatra Pralica.

Dodaje da im je policajac koji ih je legitimisalo rekao: “Nećete biti sankcionisani imate pravo po zakonu na spontano okupljanje, ja vas moram legitimisati da obavjestim šefa šta se dešava na Trgu.”

“I sad pišu da je Oštra Nula organizator protesta, oni bi trebalo da su informisani da mi kao organizacija nismo organizatori protesta jer skup nismo ni prijavili. Sve dosadašnje protestne šetnje koje smo organizovali (Osmomartovski marš) smo uredno prijavili i ispoštovali sve zakonske procedure. To što su naše društvene mreže bile kanal komunikacije odnosno djeljenja informacija vezano za protest i to što je neko od članova organizacije bio na protestu ne mora značiti da je Oštra Nula organizator”, rekla je Pralica.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija