Zašto je povrijeđeni planinar čekao četiri i po sata helikopter OS BiH?

Zašto je povrijeđeni planinar čekao četiri i po sata helikopter OS BiH?


Spasioci GSS FBiH uspješno su transportovali povrijeđenog do Barnog dola i Planinarskog bivka, odakle su u saradnji sa organizatorom pohoda pozvali helikopterski servis RS koji se odazvao pozivu i odmah uputio helikopter koji će da izvrši evakuaciju unesrećenog sa planine do kliničkog centra.

U međuvremenu, nakon četiri sata i trideset minuta čekanja i helikopter Oružanih snaga je dobio naredbu za polijetanje te su oba helikoptera došla na lice mjesta i pružili neophodni transport unesrećenom.

Helikopter OS se nalazi na putu prema Kliničkom centru sa povrijeđenim planinarom.

Jutros oko 9:30 sati na memorijalnom pohodu na Lupoglav došlo je do nesreće prilikom koje je povrijeđen jedan od učesnika. Timovi GSS FBiH koji su na obezbjeđenju pohoda zbrinuli su unesrećenog i krenuli sa transportom do mjesta gdje je moguć pristup helikopterom. Ali helikopter su čekali puna četiri i po sata, prenosi Patria.

https://youtu.be/5JGArpmezvc

Povrijeđeni planinar sa Prenja transportovan i smješten na KCUS Sarajevo

Planinar Amer Keskin koji je danas povrijeđen na planini Prenj (Lupoglav) uspješno je transportovan helikopterom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) koji je sati sletio na pomoćni teren Gradskog stadiona Asim Ferhatović na Koševu a zatim vozilom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo prebačen na KCUS gdje će mu se ukazati potebna medicinska pomoć. Na mjestu slijetanja nalazili su se pripadnici FUCZ koji su preduzeli sve radnje kako bi helikopter sigurno sletio i nasradali planinar bio prebačen do vozila hitne pomoći.

Operativni centar FUCZ koji je svo vrijeme bio u komunikaciji sa Operativnim centrom Oružanih snaga Bosne i Hecegovine (OC OS BIH) i Operativno komunikacijskim centrom Ministarstva sigurnosti BiH (OKC 112) odmah je uputio zahtjev za angažman helikoptera OS BiH a pripadnici FUCZ upućeni su na mjesto slijetanja helikoptera u Sarajevu. Na odobrenje za polijetanje helikoptera čekalo se nekoliko sati pa je helikopter koji je bio angažovan na Medicinskoj evakuaciji povrijeđenog (MEDEVAC) sletio u Sarajevo tek u 16:40. OC FUCZ bio je u stalnoj komunikaciji i sai EUFOR-om koji je odobrio polijetanje njihovog helikoptera. U međuvremenu je odobren angažman helikoptera OS BiH koji je izvršio MEDEVAC.
Povrijeđeni planinar iz Jablanice učestvovao je u Memorijalnom pohodu “Lupoglav 2020” u kome je danas učestvovalo više od dvije stotine ljudi. Došlo je do pada kada se planinar okliznuo te je zadobio višestruke povrede.
Na terenu u pomoć povrijeđenom planinaru odmah su pritekli članovi stanica GSS-a u FBiH i pripadnici FUCZ koji su učestvovali u pohodu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija