Zašto je stala izgradnja Bloka 7 TE Tuzla: Šta kažu Kinezi?

Konzorcij kompanija China Gezhouba Group Company Ltd (CGGC) i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co., Ltd. (GEDI) oglasio se saopćenjem za javnost vezano za probleme u vezi sa izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, za koji je ugovor o izgradnji potpisan u avgustu 2014. godine sa konzorcijem ovih kompanija.

-U ugovoru je dogovoreno da će oprema za Blok 7 TE Tuzla biti kupljena od kompanije General Electric (GE). Konzorcij CGGC-GEDI potpisao je ugovor o opskrbi kotla i generatora parne turbine (Steam-turbine generator, skraćeno STG) u martu 2017. godine. Međutim, 2020. godine GE je javno objavio svoje povlačenje s tržišta izgradnje elektrana na ugljen, što je na kraju uzrokovalo trenutne probleme s izgradnjom Blok 7.

PISMO GENERAL ELECTRICA

Prema EPC ugovoru, izgradnja Bloka 7 nije mogla započeti sve dok Obavijest o nastavku (NTP) nije iz EPBiH formalno poslana konzorciju CGGC-GEDI, što je urađeno u julu 2020. godine. Kako bi započeli radove na projektu što je prije moguće, u januaru 2020. konzorcij je izdao ograničeno obavještenje da nastavi (LNTP) prema GE-u prema ugovoru o kotlu, a nakon što je sam platio 500.000 eura za radove na dokumentaciji o dozvoli. Odmah nakon što je primio NTP prema EPC ugovoru s EPBiH, obavijestio je GE da nastavi sa izvršavanjem ugovora, izjavili su iz konzorcija.

Međutim, 21. septembra, GE je najavio da se namjerava povući iz energetskog tržišta uglja i da bi to povlačenje mogao uključivati ​​povlačenje imovine, zatvaranje lokacije, gubitak poslova.

– Prema našoj komunikaciji s GE-om, to je prvenstveno uzrokovano globalnim trendom postepenog ukidanja energije iz ugljena, što je uvelike smanjilo broj predviđenih projekata novih elektrana na ugalj i negativno utjecalo na poslovanje kompanije u isporuci opreme, kao što je kotao i STG za ova postrojenja. Ekonomski šokovi zbog Covid-19 i kasnije daljnje smanjenje ulaganja u energiju ugljena pogoršali su situaciju za kompaniju i naveli je na donošenje ove odluke, izjavili su iz konzorcija.

GE je 13. oktobra poslao pismo konzorciju u kojem je nedvosmisleno priznao da više nema kapacitete za izvršavanje svih svojih ugovornih obaveza prema ugovorima o nabavci. Kompanija je u pismu navela da bi se “EPBiH bolje poslužio alternativni dobavljač za ovaj projekat”, dok bi nastavak rada sa GE-om bio “dobrovoljno preuzimanje rizika”. Konzorcij je 15. oktobra pismo GE-a dostavio EPBiH sa zaključkom da je raskid ugovora o snabdijevanju sa GE-om neizbježan i da fokus treba usmjeriti na pronalaženje alternativnih dobavljača.

– Napredak cijelog projekta Blok 7 značajno je otežan povlačenjem GE-a jer su tehnička rješenja i dokumenti koje treba pružiti glavni dobavljač opreme i njegova generalna saradnja – preduslov i temelj za projektiranje cijelog pogona, nabavku pomoćne opreme, i pripremu tehničke dokumentacije, saopćeno je iz konzorcija.

Već u septembru 2020. konzorcij je počeo kontaktirati i pregovarati s potencijalnim alternativnim dobavljačima kotla i STG -a za projekt Blok 7, dajući prioritet europskim mogućnostima, poput Siemensa, MHPS Europe, RAFAKO -a i Doosan Skode. Konzorcij je bio u komunikaciji sa EPBiH tokom cijelog procesa i redovno ih izvještavao o svim dešavanjima.

BEZ EVROPSKE PERSPEKTIVE

Međutim, kompanija Siemens, koja je već bila uključena u uži izbor prethodno odobrenih dobavljača u ugovoru o EPC-u, izjavila je da nije u mogućnosti nabaviti opremu jer namjerava napustiti tržište elektrana na ugljen, što je konzorcij ostavilo bez evropske opcije za STG. Konzorcij je također kontaktirao druge potencijalne dobavljače za kotao i STG i oni ili nisu mogli ispuniti zahtjeve ugovora o EPC -u ili su nosili neprihvatljive rizike zbog svojih financijskih poteškoća, navodi konzorcij.

Stoga je najnovije rješenje bilo da opremu proizvode Shanghai Boiler Works Co., Ltd. (SBWL) u saradnji s GE i Shanghai Electric Group (SEC) zasnovane na Siemensovoj tehnologiji, i ovo rješenje konzorcij je predstavio EP-u BiH u januaru ove godine kao najpovoljniju alternativu u ovom trenutku. SBWL i SEC imaju dugu i uspješnu istoriju saradnje sa kompanijama GE i Siemens u nabavci ključne opreme za elektrane na ugalj.

– Iako je implementacija projekta trenutno otežana izlaskom GE-a, nismo oklijevali ispuniti svoje obaveze prema EPC ugovoru s EPBiH u pogledu podnošenja tehničke i upravljačke dokumentacije i drugih aktivnosti. Baš kao i naš poslodavac, potpuno razumijemo značaj projekta za ekonomiju i energetsku sigurnost Bosne i Hercegovine i nadamo se da će nam glavna oprema uskoro biti dostupna za nastavak rada, saopćeno je iz konzorcija.

Konzorcij CGGC-GEDI u je potpunosti posvećen projektu TE Tuzla Blok 7 i nada se da će EP BiH i javne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvatiti ovaj alternativni prijedlog kako bi izgradnja Bloka 7 mogla započeti što je prije moguće, budući da je ovaj projekt ključan za stabilnost sistema proizvodnje električne energije u Bosni i Hercegovini i za građane BiH. Također, Blok 7 TE Tuzla zamijenit će Blok 3 i 4 TE Tuzla i Blok 5 TE Kakanj sa znatno većom efikasnošću i naprednijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova. To će značajno doprinijeti smanjenju emisije CO2 i zagađivača, saopćeno je iz konzorcija kineskih kompanija, prenosi Fena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79