Zašto je u TK povećan budžet: Stvarne potrebe ili podmirivanje stranačkih interesa?

Drugim ovogodišnjim rebalansom, budžet Tuzlanskog kantona povećan je za oko devet miliona KM, od kojih će 4,7 miliona KM biti izdvojeno za namirenje sredstava osnovnim i srednjim školama i zamjenske nastavnike, koji su angažovani zbog povećanog broja bolovanja tokom pandemije. Osim toga, za Međunarodni aerodrom Tuzla je odvojeno dodatnih 1,5 miliona KM, dok je za dječiji dodatak izdvojeno još 100.000 KM, pomoću kojih je dodatak za novembar i decembar povećan sa 25 na 30 KM, a uvećani dječiji dodatak sa 43 na 48 maraka.

LOŠE PLANIRANJE

– Glavni razlog za rebalans je to što nam treba dodatnih 4,7 miliona KM za sektor obrazovanja. Imali smo lošije planiranje u prvobitnom budžetu, jer su neke škole ostale bez dovoljno sredstava, a bilo je i više bolovanja u školama zbog Covid-19, pa su bile potrebne zamjene nastavnika. Uz to, Aerodrom je u veoma lošoj finansijskoj situaciji, a sredstva su planirana da bi se sve saniralo do kraja godine. Dva velika dobavljača još potražuju sredstva, a jedan od njih je i Wizz Air i nismo htjeli dovesti u pitanje tu saradnju, kaže Vedran Lakić, ministar finansija TK-a.

Povećana su i sredstva za sportsku infrastrukturu za oko 700.000, a za 574.000 KM raste i stavka za egzistencijalnu naknadu demobilisanim borcima. Za podršku lokalnim zajednicama u investicijama na putnoj mreži odvojeno je dodatnih 600.000 KM, a 200.000 za održivi povratak. Za poljoprivredu je izdvojeno još 750.000 KM, dok je za smještaj socijalno ugroženih dato 100.000 KM.

Novac za rebalans od devet miliona KM, kako nam potvrđuje ministar Lakić, osiguran je manjim dijelom kroz povećanje prihoda od poreza, a većim dijelom od ušteda na drugim pozicijama.

– Novac koji je ušteđen neće doći na naplatu. To je novac koji nije utrošen na vrijeme i koji je usmjeren u druge svrhe. Treba reći i to da ovo nisu sredstva od MMF-a, jer ta sredstva smo već ugradili u budžet iako ih tada fizički nismo ni imali, dodaje Lakić.

SDA je rebalans budžeta ocijenila kao stranačko nagrađivanje resora koji su značajni koalicionim partnerima SDP-u i PDA. Smatraju da ima daleko više sredstava za raspoređivanje unutar budžeta, a poručuju i to da je podrška lokalnim zajednicama urađena strogo stranački, piše Oslobođenje.

PRIGOVORI SDA

– Ovo dokazuje i prijedlog za povećanje od 600.000 KM za podršku lokalnim zajednicama, što je povećanje od 40 posto u odnosu na rebalans iz juna. Reklo bi se za svaku pohvalu, ali informacije govore da je to, ustvari, podmirivanje stranačkih zahtjeva sa terena iz redova koalicije, a koji su Vladi TK-a važniji od podrške natalitetu, zdravstvu i policiji, poručuju iz SDA.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79