Zašto je zakon o zabrani pušenja u Federaciji BiH još uvijek na čekanju

Iako je zakon kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim objektima na području Federacije BiH objavljen u Službenom glasniku 20. maja 2022. godine, dvije godine kasnije ovaj zakon još uvijek nije u funkciji.

Glavni problem leži u nedostatku pravilnika o provođenju zakona, koji bi inspektorima pružio smjernice i procedure za nadgledanje i kontrolu njegove primjene.

Zakon je zvanično stupio na snagu 28. maja 2023. godine, ali samo na papiru. Federalni ministar zdravstva trebao je u roku od 12 mjeseci donijeti provedbene propise na osnovu zakona, uključujući uslove za posebne prostorije za pušenje kao izuzetke od zabrane. Krajnji rok za izradu pravilnika je maj 2024. godine, ali taj rok ističe za 12 dana, a pravilnika još uvijek nema.

Rok za prilagođavanje ustanova, preduzeća i drugih pravnih lica istekao je 28. novembra prošle godine. Nakon tog roka, nadležni iz Zavoda za javno zdravstvo, inspekcija i resornih ministarstava, te udruženje Proi, obratili su se javnosti s najavom da će se u maju ove godine krenuti s kažnjavanjem. Međutim, niko od njih nije odgovorio na pozive portala Vijesti.ba kako bi se provjerilo dokle se stiglo s izradom pravilnika, za koje su u novembru prošle godine tvrdili da su gotovi u nacrtima i spremni za slanje Uredu za zakonodavstvo Federacije BiH.

Podsjećamo, zakon zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu, kao i upotrebu duhanskih proizvoda u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Zakon također predviđa kazne za prekršaje, koje iznose od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno. Kazna za fizička lica je 100 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79