Zašto lijekovi koji bi spašavali živote nisu svima dostupni?

Registrovan lijek za borbu protiv koronavirusa ne postoji, podatak je ovo Svjetske zdravstvene organizacije. Ipak, nadljudskim naporima, ljekari pokušavaju spašavati živote primjenom terapije iz postojećih asortimana antivirusnih lijekova i imunomodulatora, koji se koriste za stabilizovanje imunološkog sistema. Jedan od njih je i lijek proizveden u BiH.

Remdesivir, favira, roche, aktembra ili tocilizumab samo su neki od lijekova koji su efikasni u liječenju COVIDA 19. Iako im je, istina, primarna namjena liječenje drugih vrsta oboljenja. Ali građani ih ne mogu dobiti besplatno.

“Pacijenti su primorani da kupuju ovaj lijek – da potpišu informativni pristanak. To je neprihvatljivo zbog same cijene koštanja. Zato apel na strukture koje bi nam ovo mogle riješiti”, kaže mr. sci. dr. Belma Gazibera, infektolog.

Za rješenjem ne bi morali ići daleko. U BiH već postoji lijek koji se pokazao djelotvornim. Enkorten – proizvod Bosnalijeka.

SDA-ov zastupnik u Skupštini KS-a Mirza Čelik tvrdi kako mu je taj lijek spasio život. Navodi kako je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja taj s kime treba komunicirati o tome.

Da li je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Srajevo komunicirao i sa kim u vezi sa Enkortenom – nije poznato, kao ni da li je Zavod razmatrao nabavku lijekova kroz sistem osiguranja te izmjenu postojećih listi s ciljem osiguravanja terapije svakom građaninu. Naš upit je ostao bez odgovora. Podsjećamo, prije tri dana, upitan za nabavku nekih ranije spomenutih lijekova, direktor Kantonalnog zavoda Sakib Katana tada je rekao: “Zavod u ovom trenutku nema sredstava koja može obezbjediti za kupovinu remdesivira, s obzirom na to da jedna kutija košta oko 6.000 maraka”.

Ogromni su i oni iznosi koje građani izdvajaju za zdravstveno osiguranje. Uprkos tome, lijek poput ovoga i dalje će sami kupovati. Finansije diktiraju tempo borbe sa koronavirusom, smatra zastupnica Vildana Bešlija (NS): “Da li je neophodno da pacijenti daju destine hiljada maraka za lijekove roktemra i randesivir dok stoje akumulirana sredstva na računu? Jesmo li žrtvovali živote naših građana zbog prikazivanja takozvane ekonomičnosti poslovanja?”.

Skupština Kantona Sarajevo odlučila je da se u svrhu nabavke lijekova za liječenje koronavirusa izdvoji pola miliona maraka. Imali smo pitanja i za Zavod osiguranja i reosiguranja Federacije, i to pitanja bitna za građane. Kao, naprimjer, zašto lijekovi koji bi spašavali živote nisu svima dostupni i zašto Zavod ne snosi troškove. Evo šta kažu: “Nijedno od navedena tri pitanja nije u nadležnosti Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, te ista ne možemo komentirati”.

I izostanak komentara je odgovor. Dok oni šute, ljekari broje zaražene i preminule. Čini se da u ovoj priči – zdravlje ipak ima cijenu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79