Zašto ljudi napuštaju BiH: “Shvatio sam da je sve oko mene isto kao i kad je rat stao”

Više od 70 hiljada građana napustilo je Bosnu i Hercegovinu prošle godine

“Shvatio sam da je sve oko mene isto kao i kad je rat stao, ako nije u nekim segmentima življenja čak i gore. Nakon toga odlučio sam otići. Ne bi bio fer prema tada mojoj petogodišnjoj kćeri da i ona doživi u jednom momentu svog života u Bosni ono što sam ja doživio, a to je na kraju bilo jedno veliko razočarenje”, kaže Dede Putra bh. muzičar za BHRT.

Bosnu i Hercegovinu prošle godine je napustilo više od 70 hiljada građana, statistički su podaci Evropske unije. Odlazi visokoobrazovana radna snaga, svih životnih dobi, a najviše mladi. Ako se odlasci nastave, ko će ostati i graditi budućnost u Bosni i Hercegovini?

Putra je samo jedan od mnogih koji je životni put nastavio u Njemačkoj. Prema podacima Eurostata, samo u prošloj godini više od 30 hiljada bh. građana je dobilo radnu dozvolu za rad u Njemačkoj što je gotovo dvostruko više nego u 2018-oj. Više od 70 hiljada građana napustilo je Bosnu i Hercegovinu prošle godine. Najviše radnih dozvola izdato je i za Hrvatsku, Austriju i Sloveniju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79