Zašto mladi jako dugo žive s roditeljima?

Nije ni čudo što mladi žude za poslovima koji će im donositi siguran posao i dobru plaću jer mladi u cijeloj Europskoj uniji najkasnije odlaze iz obiteljskog doma.

U samo nekoliko koraka Paula Lacković stiže na mamine kolače. “Planiram živjeti s roditeljima dok se ne udam, a to neće biti tako skoro”, kaže ona.

I Paulini su roditelji svjesni da put do samostalnog života za mlade danas nije lagan. “Moguće je jedino uz pomoć nekog kredita, sigurnog posla”, kaže njezina mama Marina.

Žive na istoj adresi, ali ipak u različitim objektima, i zato kažu – kod njih i nema svađa. Zato Paula zasad i ne razmišlja o napuštanju obiteljskog doma: “Super se slažemo. Imamo zajedničke ručkove, pokušavamo još uskladiti taj suživot.”

“Pomaže, skuha kad može, kad nije na poslu. Kad sam ja doma, kuham ja i smjenjujemo se”, rekla je mama Marina.

Neki zbog komfora, no većina ipak zbog ekonomskih neprilika teško napušta rodnu kuću. Mladi najkasnije u Europi odluče otići od roditelja – s čak 32 godine.

“Nemogućnost financijske samostalnosti zbog nesigurnih poslova, male plaće. Nemogućnost vlastitog stanovanja koji bi bio prihvatljiv pogotovo u većim gradovima poput Zagreba ili turističkih mjesta, gdje je nemoguće iznajmiti stan na godinu dana”, objašnjava Josip Miličević iz Mreže mladih.

Jednako je teško i dobiti posao dulje od godinu dana. Mjera pripravništva u kojoj mladi dobivaju i 70 posto “prave” plaće, čini se, nije zaživjela. Poslodavci i dalje biraju stručno osposobljavanje, koje mladima na račun donosi tek – minimalac.

“Brojke za 2018. govore da je stručno osposobljavanje 3,5 puta više korištenije od pripravništva, a imamo primjer gdje ministarstvo financija u ovoj Vladi kaže da će uzeti 200 ljudi na SOR, a ne na pripravništvo”, dodaje Miličević.

Muškarci u našoj zemlji od roditelja odlaze s gotovo 34, a žene u prosjeku s 30 godina. Statistika o nesamostalnom životu već nas godinama svrstava na europski vrh prenosi Dnevnik.hr

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79