Zašto nebo nije plave boje? Sladić objasnio o čemu se radi!

Atmosfera je zamućena uslijed meteorološke pojave koja je stigla u naše krajeve. Ona sama nije opasna, ali ono što je uzrokovala u glavnom bh. gradu itekako je opasno po zdravlje

U protekla 24 sata svjedočili smo neobičnom fenomenu koji je došao sa prvim toplotnim talasom. Naime, uprkos vedrini ne vidi se plava boja neba širom regiona.

Kako kaže hrvatska meteorologinja Tea Blažević s područja Afrike stiže velika količina pustinjske prašine i pijeska, zbog čega je atmosfera “zamućena”, i vidljivost je smanjena.

Njenu tezu potvrdio je i meteorolog Nove BH Nedim Sladić koji je kazao da nam je s vrelinama koje su pristigle sa sjevera Afrike stigao i pijesak.

Riječ je o posve bezopasnoj i prirodnoj pojavi koja će se nastaviti i idućih dana, no posljedično se javila pojačana koncentracija štetnih čestica u zraku, te je Sarajevo sinoć imalo neslavni rekord i bilo među četiri grada u svijetu sa najzagađenijim zrakom. Ispred glavnog grada BiH su Santiago (Chile), Johannesburg (Južna Afrika) i Mumbai (Indija).

Oko 21 sat prvog dana ljeta u Sarajevu je zabilježena koncentracija PM2.5 čestica u iznosu od 151.

Neki javljaju i da su im automobili prljavi, a sve je to uslijed spomenute pojave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79