Zašto nema profesionalnih vozača?

Zašto nema profesionalnih vozača?


Kako svjedočimo nedostatku radne snage u različitim gospodarskim granama. Nedostaje nam: bravara, zidara, tesara, automehaničara vozača itd.

Jednom riječju svega nam nedostaje.

Piše: Josip Topić, vozač

Puno je čimbenika koje treba analizirati koji su doprinijeli tome da nam nedostaje radne snage.
Sva navedena zanimanja, premda se tako može zaključiti, kao da su manje važna, kao da za ta zanimanja, usputna to tamo netko radi, to je netko manje vrijedan manje značajan, manje zna, nekako smo akcenat stavili na inženjere, na visokoobrazovanost, zanemarujući strukovna zvanja.

Kada je u pitanju zanimanje vozač, ima mišljenja kao da to može svatko biti, da je to zanimanje jednostavno, da je to lagan posao. To je zanimanje apsolutno podcijenjeno.

O važnosti zanimanja vozača možemo reći da se malo svijest probudila tijekom korone, kao da smo tek tada shvatili da nam na police u trgovinama ne pada s neba ništa da to netko treba dovesti. Zar treba naglašavati, da svi drugi rade baš zbog toga što prvo rade vozači, prvo vozači dopreme robu da bi je drugi koristili.

Ne umanjujući važnost drugog osoblja u logističkom i prijevozno procesu.

Biti vozač jednom riječju znači biti umjetnik.
Vozač je osoba koja mora imati veliki nivo znanja, ( propisa, motoristike, tehnike upravljanja vozilom, dinamike kretanja, strani jezik, međunarodne konvencije, kao i niz razvijenih sposobnosti koje međusobno komuniciraju s ciljem sigurne vožnje.)
Zašto nema vozača?

Više je razloga za to, govoreći o zakonskim ograničenjima. Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH od 2006 uvedena je minimalna starosna dob za polaganje vozačkoga ispita. Danas da bi bili vozač motornog vozila, potrebno je da imate 21 godinu za C i CE kategoriju i 24 godine za D kategoriju.

To je jedan od razloga, a drugi razlog može se navesti i cijena školovanja za vozača koja je i do pettisućita KM, ( prekvalifikacija zanimanja, raznorazne licence, polaganje vozačkog ispita idt)
Sada imamo situaciju da nam se učenici upisuju u srednju školu za zanimanje vozač motornoga vozila. Nakon što završi srednju školu stekne zanimanje za vozača, za što se školovao tri godine, ne može raditi kao vozač C,CE, D kategorije jer zakon ne dozvoljava da polaže vozački ispit dok ne navrši 21 odnosno 24 godine.

Da bi se donekle odgovorilo ovome problem, potrebno bi bilo čim prije pokrenuti procedure izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama u BiH i tim izmjenama omogućiti svima onima koji se školuju za zanimanje vozač motornog vozila omogućiti s 18 godina da mogu polagati vozački ispit svih kategorija.

Još se toga moglo napisati…..
Sretan put vozačima!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija