Zašto obećana izgradnja brze ceste od Lašve do Nević Polja nije realizovana?

Još 2017. godine je obećano da će 107 miliona maraka od ruskog klirinškog duga biti uloženo u izgradnju puteva. Zašto obećana izgradnja brze ceste od 24,5 kilometara od Lašve do Nević Polja nije realizovana, iako je, kako tvrde nadležni, osiguran novac?

Nezadovoljni su u realnom sektoru, kao i stanovnici koji su doslovce u prometnoj blokadi. Vlasti najavljuju gradnju 4,2 kilometra na području općine Vitez, što je dato u nadležnost Cestama Federacije, ali i to je na čekanju. Iz Općinskog vijeća se žale na netransparentnost, jer još, kažu, nisu ni vidjeli projekat, a iz Cesta na sporost u eksproprijaciji. Uglavnom, brza cesta ovdje je i dalje, samo pusta želja, a trase su, umjesto ekonomsko, političko pitanje.

Trasu stalno mijenjaju, kaže Zijad Varupa.

„Prije dvije godine su oni trasirali brzu cestu, prošle godine došli, potvrdili tu trasu. Međutim, prije dva-tri mjeseca su došli ponovo i mijenjaju trasu“, objašnjava Nerman Ramić, zamjenik predsjednika MZ Jardol.

Iako s nestrpljenjem čekaju početak izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje, na dijelu trase kroz poslovni centar u Vitezu u dužini od 4,2 kilometra, mještani Jardola žive u neizvjesnosti. Kažu, još sa sigurnošću ne znaju koliko će ih morati napustiti kuće. Za razliku od njih, direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić kaže da se ne mijenja trasa, nego samo linije eksproprijacije – i to iz finansijskih razloga: „Mi trošimo državni novac. Da ne bismo neke objekte plaćali par miliona, pokušavamo da smanjimo liniju i zonu eksprprijacije koliko je moguće i da izbjegnemo primjenu članka 11 po Zakonu o izvlaštenju“.

A eksproprijaciju za Ceste provodi Općina Vitez, u kojoj kažu da parcele u općinskom vlasništvu nisu sporne, ali da privatna imovina često jeste.

„Sa određenim fizičkim i privatnim subjektima, kad je u pitanju eksproprijacija, traži se vrlo često primjena članka 11, gdje moraju svoje mišljenje dati i vještaci“, navodi načelnik Općine Vitez Boris Marjanović.

A to traje, pa iz Cesta FBiH zamjeraju na kašnjenju čak i na dijelu koji nije sporan za eksproprijaciju. No, iz Općine tvrde da su uporedo bili angažirani i na eksproprijaciji dijela trase od Nević Polja do rijeke Bile, koja je u nadležnosti Autocesta FBiH, što je okončano, te da je najbitnije da su za ovu dionicu osigurana sredstva. No, iz Općinskog vijeća, traže bolju komunikaciju, zamjerajući Cestama FBiH netransparentnost.

„Od rijeke Bile do našeg mosta nadležnost je Cesta FBiH. Želim da kažem da je Općinsko vijeće trebalo dobiti bar pregled aktivnosti u vidu neke informacije, poželjno je bilo da se prezentira trasa brze ceste kroz općinu Vitez“, kaže Hidajet Sivro, predsjednik Općinskog vijeća Vitez.

Isto to traže i mještani Jardola i Grbavice, koji će zbog brze ceste morati iz svojih kuća. I dok se čeka početak radova na projektu procijenjenom na nešto više od 32 miliona maraka, kojima treba dodati i novac za eksproprijaciju, iz Cesta FBiH vjeruju kako bi se već najesen mogao potpisati ugovor. No, poučeni višedecenijskim neispunjenim obećanjima o početku radova na izgradnji brze ceste, ovdje niko ne vjeruje u to – dok mašine ne budu na gradilištu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79