Zašto oni koji su preboljeli Covid ili su vakcinisani moraju poštovati policijski sat?

Kako izgleda COVID putovnica, kako se prijaviti, kako ga dobiti i čemu će služiti, pojasnio je za N1 dr. zdravstvenih nauka Ademir Spahić – koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u Sarajevskoj županiji u pandemiji COVID-19.

Naime, firma Medit sa Zavodom zdravstvenog osiguranja razvila je Covid putovnice. Građani se mogu prijaviti putem aplikacije koja će biti dostupna za dva-tri dana na web stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Spahić naglašava da svi koji su se cijepili mimo Sarajevske županije, moći će se prijaviti putem aplikacije.

Kako je pojasnio, postoji QR kod koji građani mogu isprintati.

“Dođete na granični prijelaz i date kod. Oni skeniraju telefonom i povuku sve podatke”, naveo je, dodajući da su to podaci o cijepljenju.

Još jednom je ponovio da svi koji su cijepljeni van SŽ-a i koji su se cijepljeni u SŽ-u, moći će da imaju Covid putovnicu.

“Taj Covid pasoš je jedno savršenstvo. Prvi u regiji smo sa ovim krenuli i moramo se pohvaliti. Završite sve u nekoliko koraka i nadamo se da ćemo ove godine moći malo na more”, ističe Spahić.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević održala je jučer radni sastanak koji je bio posvećen razmatranju mogućnosti uvođenja „zelenih kartona“ ili „iskaznica“ za državljane BiH, a po uzoru na Europsku uniju, sa direktorom IDDEEA, Arifom Nanićem.

Tijekom sastanka konstatirano je da BiH ima tehničke mogućnosti za realizaciju ovog projekta.

Intencija je napraviti aplikaciju putem koje će se izdati potvrda o cijepljenju, informacija da je osoba prethodno bolovala koronu ili da osoba ima negativan test na Covid – 19.

Cilj ovog razgovora je pronaći načine kako bi bh. državljanima bilo olakšano kretanje izvan granica BiH.

Nedoumica je mnogo oko najboljeg pristupa kreiranju ovog dokumenta, ali važno je na vrijeme pristupiti traženju rješenja, poput zemalja EU razgovarati o ovom značajnom pothvatu za slobodu kretanja njenih žitelja, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Istovremeno, dok se uveliko govori da će oni koji su preboljeli Covid-19 i oni koji su cijepljeni moći putovati vjerovatno širom svijeta, jer su u suštini bezopasni za okolinu, zanimljivo je da nitko ne govori o tome hoće li ti isti građani moći putovati unutar zemlje. Odnosno, postavlja se logično pitanje zašto oni koji su bezopasni za okolinu moraju poštivati policijski sat i nametnuta ograničenja unutar BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79