Zašto policajac uvijek dodirne vaš automobil kada vas zaustavi?

Kada vas saobraćajna policija zaustavi, prilaze sa zadnje strane, a vi u retrovizoru možete vidjeti kako policajac dodiruje gepek ili drugi dio automobila vašeg auta. Naravno, pod uslovom da ste obratili pažnju.

Međutim, da li znate razlog za to? Nevjerovatno je prosto, ali i genijalno u isto vrijeme.

Ako vozač napravi neko krivično djelo, u toku samog zaustavljanja ili kasnije, bilo da povrijedi policajca ili nekog drugog, zbog otiska prsta koji je policajac ostavio predstavlja značajan dokaz. Otisci prstiju koji su ostali na automobilu mogu dokazati da je policajac zaista prišao vozilu i imao susret s određenim vozačem.

U slučaju nužde, vozač koji je ostavio svoj automobil i pobjegao se može locirati na osnovu otisaka prstiju na njegovom automobilu, piše Blic.

A još jedan razlog za dodirivanje gepeka jeste provjera da li se neko nalazi u njemu, odnosno da li je kidnapovanje u pitanju. Ova procedura prvobitno se razvila kako bi policajci malo uplašili vozača i ostale osobe u vozilu.

U slučaju da vozač ima neke nelegalne supstance ili oružje, odmah će krenuti da ih sakrije prije nego što policajac stigne do prozora, a iznenadno kuckanje može da ga zbuni i tako poveća šansu za hvatanje.

Ova praksa se polako napušta u SAD zbog velikog broja napada na policajce jer kuckanjem odaju svoju poziciju i tako olakšavaju kriminalcima da ih iznenade i napadnu.

Policajci ne dodiruju samo gepek, već i zadnji far automobila iz potpuno istog razloga, a u nekim situacijama to im daje dovoljno vremena da procjene situaciju i ima li opasnosti.