Zašto političari iz RS-a ne žele razgovarati s s evropskim parlamentarcima: “Bojkot sastanka”

Nenad Stevandić, Snježana Novaković Bursać, Sredoje Nović i Branislav Borenović, članovi Interesorne radne grupe za izmjenu izbornog zakona, izjavili su danas, piše agencija Srna, da neće sutra razgovarati sa poslanicima grupe Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu Romeom Francom (Franz) i Tomasom Vajcom (Waitz).

Iz Parlamentarne skupštine BiH ranije je najavljeno da će članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarati sutra u Sarajevu sa predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa BiH i Kosovom Romeom Francom i članom Delegacije Tomasom Vajcom.

Stevandić je rekao “da su evropski zeleni na konvenciji usvojili dokumente u kojima je puno negativnih i proizvoljnih stavova u vezi sa pozicijom Republike Srpske i njenih funkcionera”.

OSCE: “Trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini ne samo da je teška nego je i veoma zabrinjavajuća”

– Oni su faktički već zauzeli jednu vrstu političkog stava. Onaj ko hoće da dođe i razgovara sa nama, ne može da nas prije toga vrijeđa. To je razlog zbog kojeg neću biti sutra na sastanku sa poslanicima zelenih, a sve sam to prenio i kolegama iz koalicije – izjavio je Srni Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske.

Snježana Novaković Bursać (SNSD) također je izjavila Srni da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku članova ove grupe sa poslanicima grupe Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu Francom i Vajcom, koji, kako je navela, dolaze vjerovatno sa već definisanim stavovima, ali ne i konkretnim rješenjima.

– Interresorna radna grupa je obavila razgovor sa zvaničnim predstavnicima EU i SAD i treba da se razgovara sa nekim ko može da doprinese pronalasku ključnih rješenja – rekla je Novaković Bursać.

Ide li Bosna i Hercegovina prema novom ratu?

I član Interresorne radne grupe iz Republike Srpske Sredoje Nović (SNSD) potvrdio je Srni da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku sa poslanicima Zelenih u Evropskom parlamentu kao ni Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79