Zašto privode prolaznike po Banjoj Luci: Policija danima utjeruje strah građanima, ali “sve po zakonu”

U Banjoj Luci je sinoć pored Hrama Hrista Spasitelja priveden Bruno Batinić (66), koji ima dvojno državljanstvo BiH i Švedske, a koji je u jednom trenutku prišao članu grupe “Pravda za Davida” i odbio da se zbog toga legitimiše

Mučne scene koje posljednjih nekoliko dana ponovo stižu iz Banje Luke, u kojima se vidi najblaže rečeno represivan odnos policije prema članovima grupe “Pravda za Davida”, ali i novinarima, kao i drugim građanima, obišle su regiju.

Dok policija sve opravdava zakonskim ovlaštenjima, predstavnici nekih nevladinih organizacija, kao i udruženja koja se bave zaštitom ljudskih prava, ogorčeni su policijskom brutalnošću i represivnim mjerama koje se sprovode.

 

Bruno Batinić napustio Banjaluku, o policijskom nasilju u RS-u saznali i Šveđani

Ne dozvoljavaju okupljanja

U Banjoj Luci je sinoć pored Hrama Hrista Spasitelja priveden Bruno Batinić (66), koji ima dvojno državljanstvo BiH i Švedske, a koji je u jednom trenutku prišao članu grupe “Pravda za Davida” i odbio da se zbog toga legitimiše.

Tri dana ranije, policija je podnijela prekršajne prijave protiv tri člana ove grupe, a kojoj je nakon nemira sa kraja prošle godine i zabrane okupljanja na banjalučkom Trgu Krajine, sada zabranjeno i da se zadržavaju u porti banjalučkog hrama, a po svemu sudeći zabranjeno im je da se uopće javno okupljaju bilo gdje. Policija je tada tvrdila da su narušili javni red i mir, tako što su u jednom ugostiteljskom objektu počinili prekršaj “svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje”.

 

(FOTO) Batinić nakon puštanja iz pritvora napustio BiH

Represija se proširila i na novinare, te je tako istog dana policija legitimisala i urednicu banjalučkog portala “Etrafika” Vanju Stokić i fotoreportera ove redakcije, iako su imali vidno istaknute akreditacije, tvrdeći da nemaju dozvolu za javno okupljanje, te da moraju napustiti javnu površinu.

Stokić tvrdi da su policajci bili drski.

-Kada sam rekla da smo novinari i da smo na radnom mjestu, isto kao i oni, povisili su ton i zaprijetili da ćemo biti lišeni slobode, kao i da ćemo dobiti prekršajni nalog. Ponovila sam da smo novinari i pokazala akreditaciju. Smatram da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo, bez obzira radi li se o novinarima, članovima “Pravde za Davida” ili običnim građanima – kazala je Stokić.

O ovom slučaju obaviješten je Klub novinara Banja Luka, Linija za pomoć novinarima (BH novinari), MUP RS, kao i Ombudsmen za ljudska prava BiH.

 

Banjalučka policija se oglasila o privođenju starijeg muškarca

Iz MUP-a RS, međutim, tvrde da sve rade u skladu sa zakonom.

Što se tiče privođenja Batinića, insistiraju na tome da je odbio da postupi po policijskom naređenje, da je pružao aktivan otpor, te čak povrijedio jednog policajca. Kada je u pitanju legitimisanje akreditovanih novinara, objašnjavaju da im namjera nije da ometaju novinarski rad, te apeluju na poštovanje OSCE-ovih smjernica za saradnju medija i policije, kojima je propisano da novinari trebaju nositi istaknutu akreditaciju prilikom obavljanja svojih novinarskih dužnosti.

Kršenje ljudskih prava

Transparency International u BiH (TI BiH) je prije tri dana podnio krivične prijave protiv više policijskih službenika zbog sumnje da su zloupotrebom svojih ovlaštenja počinili krivično djelo -povreda ravnopravnosti građana.

Iz TI BiH ocjenjuju da je policija “nastavila sa progonom pripadnika neformalne grupe građana ‘Pravda za Davida’ kojima se brani ne samo sloboda okupljanja, već i sloboda kretanja”.

– Snimci na kojima policijski službenici rastjeruju članove PzD ispred i oko hrama u Banjoj Luci uznemirili su javnost i predstavljaju primjer grubog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda. TI BiH je protiv više policijskih službenika sa snimaka podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da su zloupotrebom svojih ovlašćenja počinili teži oblik krivičnog djela povreda ravnopravnosti građana – saopćili su iz ove organizacije.

Nakon sinoćnjeg privođenja Brune Batinića u centru Banje Luke, danas su se oglasili iz Banjalučkog centra za ljudska prava. Ocjenjuju da je to još jedan u nizu dokaza o tome kako policija svjesno krši ljudska prava, uz veoma loš odnos prema građanima, pri čemu svoja ovlašćenja, zakonska i ustavna prava i obaveze, kao i međunarodne konvencije koje je dužna primjenjivati, ne uzima za ozbiljno.

– Službena lica bila su dužna da postupaju u skladu sa odredbama člana 3. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno standardima o poštovanju ljudskih prava koje je ustanovio Evropski sud za ljudska prava. Jedna od obaveza koje država ima u cilju sprečavanja zlostavljanja, odnosno poštovanja Konvencije, je da prema licima lišenim slobode postupaju čovječno i s poštovanjem urođenog dostojanstva ljudske ličnosti – navode u ovoj organizaciji.

Prošlo je godinu i tri mjeseca od nestanka Banjalučanina Davida Dragičevića (21), čije je beživotno tijelo pronađeno u koritu rječice Crkvene u Banjoj Luci, 24. marta 2018. godine. Iako je slučaj okvalifikovan kao ubistvo, još uvijek nisu rasvijetljene okolnosti pod kojima se to desilo, niti su identifikovane i uhapšene ubice.

Građanima, okupljenim oko grupe “Pravda za Davida”, a koji su se skoro devet mjeseci svakodnevno okupljali na Trgu Krajine u Banjoj Luci, MUP RS je krajem decembra 2018. godine nasilno prekinuo skupove. Posljednjeg dana 2018. godine policija je saopštila da PzD nikada i nije imala zakonsko odobrenje za ovakve skupove, te da će sva buduća okupljanja biti zabranjena, da bi ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač u januaru ove godine, na sjednici Narodne skupštine RS, istakao da “ne postoji trajna zabrana okupljanja”.

Međutim, svaki njihov naredni zahtjev za organizovanje skupa, nije odobren.

Članovi grupe “Pravda za Davida” tvrde da su od tada proganjani, privođeni, te prognani iz javnog prostora. Smatraju da su im ugrožena osnovna ljudska prava i slobode, te su o tome obaviještavali Kancelariju EU, nevladin sektor, Ombudsmena BiH, kao i Visokog predstavnika u BiH.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79