Zašto radnici iz realnog sektora u RS-u rade za vrijeme praznika?

Zašto radnici iz realnog sektora u RS-u rade za vrijeme praznika?


U dane pravoslavnog Vaskrsa, koji je po 𝐳𝐚𝐤𝐨𝐧𝐮 𝐨 𝐩𝐫𝐚𝐳𝐧𝐢𝐜𝐢𝐦𝐚 Republike Srpske vjerski praznik, za vjernike pravoslavne vjeroispovjesti neradni dani biće:

  • ⬛️ 14.04. (Veliki petak),
  • ⬛️ 16.04. (dan Vaskrsa),
  • ⬛️ 17.04. (Vaskršnji ponedjeljak).

🟡 Međutim, skoro svi privatnici rade ove dane, a razlog zbog kojeg mogu da rade jeste što zakon o praznicima Republike Srpske u član 5, stav 3, kaže sljedeće:

„Načelnik opštine, odnosno gradonačelnik, će odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana, dužni da rade i u dane praznika Republike i u kom obimu“.

U prevodu, gradonačelnci i načelnici donose odluku da se u njihovoj opštini ili gradu može raditi. 𝐎𝐯𝐮 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐬𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚 𝐳𝐚𝐮𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐭𝐢 𝐩𝐨𝐝 𝐡𝐢𝐭𝐧𝐨. ⚠️

Vjerujemo da dežurne apoteke i dragstori trebaju dobiti dozvolu za rad tokom vjerskih praznika, no ta odluka ne treba da se širi i na ostale grane realnog sektora. 🟡⚫️ – izjavili su iz Udruženja za zaštitu radničkih prava u BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija