Zašto radnici u zdravstvu USK nisu dobili platu više od 40 dana?

Uposlenici Kantonalne bolnice u Bihaću, Opće bolnice u Sanskom mostu, Domova zdravlja u Unsko-sanskom kantonu i gradskih apoteka više od 40 dana nisu primili plaću.

Kako prenosi portal Krajina.ba u jeku pandemije s kojom se bore, zdravstveni radnici u Unsko-sanskom kantonu, ostali su bez primanja zbog nekoliko pojedinaca u Skupštinskim klupama USK, koji njen rad uvjetuju rekonstrukcijom Vlade, i zbog čega nije usvojen Finansijski plan ZZO koji je uvjet da bi se zdravstvenim radnicima isplatila plaća.

Plan je Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila i uputila u skupštinsku proceduru, potvrdila je za Faktor ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

– Cijela godina bila je u znaku koronavirusa, zdrastvene ustanove USK imale su prevelike troškove, a Zavod zdrastvenog osiguranja nije dao ni marku kako bi im se pomoglo. Zato sam od njih tražila da COVID-19 mora biti prepoznat i da se moraju iznaći sredstva. Sa premijerom sam donijela zaključak da se mora naći poseban program za COVID-19, da Zavod mora osigurati dva miliona KM. Imali smo nekoliko sastanaka, 19. marta sam dobila program od njih, a već 8. aprila su dobili moju saglasnost. Tako je finansijski plan 13. aprila usvojen na Vladi, ali sjednica Skupštine nije zakazana do danas jer ona mora usvojiti taj program – pojasnila je Ćemalović.

Ističe da podržava sindikat, zdravstvo, zdrastvene radnike i da nije uredu da nemaju plaće u vremenu kada su najviše izloženi pandemiji koronavirusa.

– Ovo je skandalozno šta Zavod radi – poručuje ministrica.

Navodno, kako saznajemo, Skupština bi trebala zasjedati u ponedjeljak, kada se očekuje usvajanje programa i kraj ove agonije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79