Zašto Refik Lendo ne ponudi kandidate za premijera i prijedlog ministara?

˝Napominjemo da u dosadašnjim razgovorima vođenim između rukovodstva Federacije BiH, SDA nije ponudila niti jedno rješenje. Unutar ustavnog roka od 30 dana, Refik Lendo nije ponudio ni prijedlog kandidata za premijera, ni kandidate za ministre, kao ni bilo kakav programski dokument. Sa istekom tridesetodnevnog ustavnog roka postalo je jasno kako ne može ponuditi bilo kakav dokaz da SDA ima potreban koalicijski kapacitet za formiranje federalne Vlade. S druge strane, stranke većine su u zakonskom roku prikupile potpise parlamentarne većine, ponudile sastav Vlade FBiH, te usaglasile zajednički program˝, saopšteno je.

Kako su istakli, sve navedeno govori da SDA i Refik Lendo nisu imali ni želju, ni ideju za iznalaženje najboljih rješenja za građane Federacije, kako u kadrovskom, tako i u programskom smislu. Čitav koncept SDA svodio se na blokade i ultimatume za učešćem SDA u vlasti, bez ikakvog općeg cilja ili vizije opredmećene u konkretnom programu. Na kraju, to je od SDA i DF sasvim očekivano.

˝Nakon isteka ustavnog roka, jasno je da je cilj SDA opstanak trenutne krnje Vlade, predvođene osuđenim premijerom. Radi se o neprihvatljivoj namjeri čiji jedini cilj je opstanak SDA na vlasti, bez ikakve pokazane ambicije za unapređenjem života građana.Rijetki građani koji su u posljednje vrijeme osjetili lični boljitak su delegati u Domu naroda koji su se priklonili SDA-u, a zauzvrat osigurali uposlenja za članove porodice i ko zna kakve druge “beneficije”.Uobičajeno, SDA i dalje svjesno zamjenjuje teze i laže, što je jedan od ključnih razloga zašto niko osim DF-a neće s njima. Naime, prije dva dana je u Parlamentu usvojena Deklaracija koja je u istom tekstu usvojena i u prethodnim sazivu na prijedlog SDP BiH.Na njihovu žalost, Deklaracija govori o neprihvatanju izmjena koje bi dodatno produbile etničke podjele i diskriminacije kroz izborni proces. Ukoliko SDA i Refik Lendo prihvate principe parlamentarne demokratije i prihvate postojanje parlamentarne većine, prestaje potreba za bilo kakvom intervencijom Ureda visokog predstavnika˝, navedeno je u saopštenju Trojke.

Stranke Trojke ostaju posvećene trenutnoj koaliciji i većini, te smo uvjereni da će SDA-ova blokada uskoro biti okončana u interesu svih građana Federacije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79