Zašto Sarajevo ide u lockdown: Raste broj hospitaliziranih, sve više ljudi u Covid centrima

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o privremenom lockdownu koji će na području Kantona trajati od petka pa do ponedjeljka, a kao glavni razlog za donošenje ovakve odluke prije svega ističe se porast broja novozaraženih.

ANKETA: Podržavate li lockdown preko vikenda u Kantonu Sarajevo?

U posljednja 24 sata, u Kantonu Sarajevo zabilježen je 451 novi slučaj zaraze koronavirusom, a preminulo je devet osoba. Sarajevo danima bilježi porast broja slučajeva zaraze što se jasno može vidjeti iz statistike broja zaraženih osoba.

Prema zvaničnim podacima Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, pored broja novozaraženih, ono što zabrinjava jeste i povećanje broja hospitaliziranih osoba.

Kapaciteti Opće bolnice ali i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu skoro su ispunjeni do posljednjeg mjesta, a prema zvaničnoj statistici, trenutno se u Kantonu Sarajevo nalazi skoro 500 hospitaliziranih osoba zbog koronavirusa.

Broj hospitaliziranih od početka marta
Broj hospitaliziranih od početka marta

Osim povećanog broja hospitaliziranih, trenutno Domovi zdravlja Kantona Sarajevo bilježe i povećan broj pacijenata u tzv. Covid ambulantama.

Prema podacima od 7. marta, Covid ambulante na području Kantona Sarajevo ukupno su posjetila 1.522 stanovnika dok su istovremeno zaposlenici primili 585 poziva.

Od ovog broja, 18 građana zbog zdravstvenog stanja transportovano je na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, a 8 građana istovremeno je hospitalizirano u Općoj bolnici.

Covid call centar koji je sa radom počeo u subotu, u toku jučerašnjeg dana zaprimio je čak 996 poziva, od čega najveći broj sa područja općine Novi Grad, njih ukupno 252.

Dnevni izvještaji iz Covid centra
Dnevni izvještaji iz Covid centra

Situacija nakon vikenda nije mnogo bolja. Prema podacima za 8. mart, broj pacijenata koji se prijavio u Covid ambulante iznosi 1.817, dok je broj poziva u Covid call centrima narastao na 1.100. Iz Covid ambulanti, u KCUS prebačena su 22 pacijenta, dok je u Općoj bolnici završilo njih 12.

Kada su u pitanju podaci za sedmodnevnu incidencu na području Kantona Sarajevo, i u ovom segmentu bilježi se rast te ona u ovom trenutku iznosi 759 oboljelih na 100.000 stanovnika prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79