Zašto se bez ijednog simptoma testiraju pojedini političari?

Četiri smrtna slučaja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Od toga dva pod sumnjivim okolnostima. Da li se najgori scenarij mogao prevenirati? Da li su nadležni zakasnili s testiranjem? Krizni štabovi tvrde da nisu. Scenarij testiranja građana tek kada imaju poodmakle simptome bolesti, tvrde, funkcioniše. No, bez konkretnog odgovora zašto se onda bez ijednog simptoma testiraju pojedini političari.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Povratak iz Turske pretvorio se u pakao. Prvih dana bez simptoma. Počelo je curenjem iz nosa, temperaturom. Dvanaest dana trajala je agonija majke Senida Omerovića. Sam nije mogao pomoći jer je u Njemačkoj. A niko od nadležnih nije se odazivao, kaže, na molbe da dođu i pregledaju je. Kada se stanje pogoršalo do mjere da ne može ustati iz kreveta, niti jesti – Senid je počeo prijetiti.

“Ona se sama borila s tom temperaturom, niko naravno nije došao, onda sam ja zvao Ambulantu prijetio krivičnim prijavama kako bi se konačno nešto pokrenulo. Ljudi koje mi poznajemo su zvali Zdravstveni zavod, dok konačno nije 25. marta negdje 10, 15 minuta do osam navečer neko konačno došao, pregledao je i vidio da je kisik u krvi vrlo nizak, ispod 90. Smjestili su je u Podhrastove, ona tu leži, od preksinoć, prima kisik, na masku, nije respirator. Bolje se osjeća. U stabilnom je stanju”, priča Omerović.

Hranu oboljeloj je donosila njena majka. No, još uvijek, nije testirana. A nadležni u Kantonu Sarajevo vrlo jasno poručuju – bez obzira na to što građani traže, dok epidemiolog ne odluči, testiranja neće biti.

“Testiranja na zahtjev neće biti rađena u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo iz tog razloga što je moguće dobijanje negativnih rezultata ukoliko se to ne desi u pravo vrijeme shodno kliničkoj slici i onda možemo cijeli ovaj napravljeni epidemiloški okvir narušiti, čega se mi jako bojimo”, pojašnjava Aida Pilav, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS .

Zašto je izostala pravovremena reakcija u slučaju smrti žene iz Hrasnice? I ovdje nadležni tvrde, nisu krivi. No, kako su simptomi ignorisani sve do trenutka smrti, jer tek tada je žena testirana? Odgovore bi moglo dati Tužilaštvo KS. I Borci iz Konjica pitaju: zašto je preminuli vozač iz konjičkog “Igmana” testiran prekasno? Zabava je bila 11. marta njegovi simptomi već jasni 17., a testiran je tek 22.

“Obratio se hitnoj službi, kontaktirao glavnog epidemiologa i dobio odgovor da postoje samo tri testa i da su korišteni po prioritetima. Imamo saznanja da je postojalo 50. i da su se neki testirali više puta”, poručuju iz Udruženja boraca u Konjicu.

Ko su prioriteti? O tome odlučuju epidemiolozi. Pitali smo: ako se već ne testiraju građani koji su bili u kontaktu sa zaraženima, ili bili u rizičnim područjima, a koji nemaju simptome, zašto su onda testirani pojedini političari, koji sami tvrde da nisu imali simptome, poput, primjera radi premijera Federacije BiH, Fadila Novalića. Ovo je odgovor epidemiologa:

“Evidentiramo i potpuno asimptomatske slučajeve, ljude koji imaju u svojoj anamnezi da su bili u bliskom kontaktu sa potvrđenom osobom, a nisu imali simptome respiratorne bolesti. Ali smo ih na osnovu procjene, odnosno tipa kontakta, testirali”, ističe Sanjin Musa, epidemiolog.

Federacija je zakasnila s mjerama i predstavlja nam problem, rekao je jučer Milorad Dodik. Imaju manje zaraženih, ali svi smrtni slučajevi su tamo – istakao je. Dok Republika Srpska testira one koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, bez obzira na simptome, Federacija to i dalje ne radi. A nadležni izjavu Dodika nazivaju politikanstvom.

“Možemo kazati da smo imali set mjera već prije dva mjeseca tako da u odnosu na neke zemlje u regionu koje su već imale problem sa korona virusom u odnosu na BiH u koju još korona virus nije ni došao nisu ni poduzeli one mjere koje je Vlada Federacije BiH poduzela i Ministarstvo zdravstva formirajući krizni štab. A kada je inspekcijski aspekt u pitanju mogu reći da smo mi prije dva mjeseca počeli sa provođenjem upita prema putnicima koji dolaze u BiH sa popunjavanjem sanitarnih upitnika i sa samoizolacijom”, otkriva Anis Ajdinović, FU za inspekcijeske poslove, prenosi N1.

Već se lome politička koplja o tome da li pojedini funkcioneri, prvenstveno HDZ-a blokiraju određene procese nabavki medicinske opreme. Da li su čelnici HNK izdvojili više budžetskog novca za pomoć Zagrebu nakon zemljotresa, nego Konjicu i Mostaru ovih dana? Svakodnevno informacije o hiljadama testova za korona virus koje Federacija dobija. Posljednja je da smo dobili 170 hiljada. Nadležni kažu pohvalili su nas iz Svjetske zdravstvene organizacije – a građani čekaju da konačno počne realizacija preporuka te najviše zdravstvene instituicije, koje kažu – testirajte, testirajte, testirajte.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79